A kínai hadsereg hadgyakorlatokat kezdett: teljesen bekerítik Tajvant

A kínai hadsereg hadgyakorlatokat kezdett: teljesen bekerítik Tajvant

A kínai hadsereg hadgyakorlatot kezdett hat Tajvant körülvevő területen augusztus 4-én, csütörtökön. A hadgyakorlatok egy nappal azután kezdődtek meg, miután Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök elhagyta Tajvant, amelyről Peking úgy tartja, hogy Kína területéhez tartozik.

A manőverek helyi idő szerint csütörtök délben kezdődtek és vasárnapig tartanak. A gyakorlatok között éleslövészet is szerepel majd. A tajvani tisztviselők szerint ezek a manőverek sértik az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott szabályokat, valamint Tajvan területi szuverenitását is, és közvetlen veszélyt jelentenek a légi és tengeri közlekedésre.

Tajvan ezenkívül arról is beszámolt, hogy azonosítatlan gépek, valószínűleg drónok repültek át a Csinmen-szigetek felett. A tajvani hadsereg világítórakétákkal űzte el őket. Kína saját területe részének tekinti Tajvant, emiatt próbálja diplomáciailag elszigetelni.

Hírdetés

A védelmi minisztérium közleménye szerint a kínai hadsereg rakétákat lőtt Tajvantól északkeletre és délnyugatra helyi idő szerint 13 óra 56 perc körül. A tajvani hadsereg nem részletezte, hogy a rakéták mely helyeken szálltak le, illetve hogy átrepültek-e Tajvan területe felett. Shi’i ezredes, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti hadosztályának szóvivője elmondta, hogy a kínai erők hagyományos rakétatámadást indítottak egy előre meghatározott területen Tajvan keleti partjainál. Minden rakéta pontosan eltalálta a célokat.

A tajvani Taojüan nemzetközi repülőtér csütörtökön 50 nemzetközi járatot törölt a hadgyakorlatok miatt.

(noviny.sk, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »