A kínai biztonsági erők nem sokat válogattak: felrobbantották egy terrorcsoport rejtekhelyét

A kínai biztonsági erők közel kéthónapos hajtóvadászat után végeztek egy terrorcsoport 28 tagjával (köztük nőkkel és gyerekekkel), akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben tizenhat embert megöltek – jelentette pénteken a kínai média.

A szeptemberben történt támadás elkövetésével összesen 29 embert gyanúsítottak meg, közülük egy megadta magát a biztonsági erőknek. A helyi hatóságok szerint az 56 napos hajtóvadászatban több mint 10 ezer ember vett részt.

Korábban az egyesült államokbeli székhelyű Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai biztonsági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak egy része rejtőzködött, és a robbantásban 17-en – köztük nők és gyerekek, a támadás elkövetésével gyanúsítottak családtagjai – vesztették életüket. A híradást más források nem erősítették meg.

Hírdetés

A hszincsiangi Akszuban lévő Szogan bányát szeptember 18-án támadták meg, az áldozatok pedig a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre. Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók szénnel megpakolt teherautóikkal belerohantak a rendőrautókba.

A rendőrség szerint szinte minden bányászt megöltek vagy megsebesítettek, aki a támadáskor nem dolgozott a föld alatt. Egyes munkások még aludtak, mások pedig már műszakváltásra készülődtek, amikor a támadók lerohanták a munkásszállót, előzőleg megölve a biztonsági őröket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »