A kétnyelvűségről Nagyölveden

A kétnyelvűségről Nagyölveden

Nagyölved önkormányzata 2021. július 5-ére szervezte meg a Magyarok szlovákul című konferenciáját. A kétnyelvűséget középpontba állító tanácskozás 9 órakor a helyi közösségi teremben veszi kezdetét.

Új utakat és lehetőségeket keresünk, hogy a kor követelményeinek próbáljunk megfelelni. A jó példákból igyekszünk tanulni, ötleteket meríteni, elfogadóbbakká válni. Egy közösséget megtartani csak úgy tudunk, ha tanulunk, tanácsokat, ötleteket, tapasztalatokat gyűjtünk; ehhez pedig nyitottságra van szükségünk”

– fogalmazta meg Cseri Zita polgármester asszony, akinek a köszöntője után számos neves szaktekintély tart majd előadást.

Hírdetés

Szarka László történész a közös múlt kérdéseit feszegeti majd a magyar és a szlovák történelemben, Szabómihály Gizella nyelvész pedig a kétnyelvűségről ad elő. Az iskolai nyelvzavarokról Földes Petra tanár, mentálhigiénés szakember értekezik, míg az iskolai és otthoni szerepeinkről Peer Krisztina gyermekpszichológustól hallhatunk. A prezentációk menete L. Ritók Nóra művész és pedagógus Esélykiegyenlítés az iskolarendszerben című előadásával zárul.

Miért nem érti egymást tanár és diák? Miért nehéz a szlovák nyelv elsajátítása a szlovákiai magyar tanulók számára? Milyen szavakkal taszítjuk a közösség peremére a szegénységben élő társainkat? Vannak-e szavaink a közeledésre, gesztusaink a befogadásra?”

– az előadók sok más mellett ezen kérdéseket is érintik majd, de a közös ebéd elfogyasztása előtt természetesen a szakmai találkozó közönsége is hozzászólási lehetőséget kap.

A konferencia az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az INTERREG Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretei között valósul meg. Az érdeklődőket arra kérik, hogy részvételi szándékukat Nagyölved honlapján, ide kattintva jelezzék.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »