A készpénz és a sárga csekk kiszorítása a cél

A készpénz és a sárga csekk kiszorítása a cél

A jövő év júniusában alapvető változás következik be a pénzforgalomban az azonnali fizetési rendszer (AFR) bevezetésével. Takács Kristóf, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője az IIR bankkártya-konferenciáján ismertette, hogy az AFR fő célja az elektronikus fizetések részarányának a készpénz kárára történő növelése. Az AFR a fizetési helyzetek túlnyomó többségében felhasználhatóvá válik annak köszönhetően, hogy

a tranzakció lényegében valós idejű lesz – a jóváírásról szóló üzenetnek öt másodperc alatt meg kell érkeznie, sőt a jóváírt összeget azonnal fel is használhatja a kedvezményezett egy újabb tranzakcióhoz.

A készpénzzel ellentétben az azonnali fizetéshez nem kell fizikai jelenlét, hiszen online is teljesíthető a tranzakció, amelynél a másodlagos azonosítók – például a mobiltelefonszám – használatával a kedvezményezett azonosítása is egyszerűbb, hiszen nincs szükség a bankszámlaszám megadására.

Hírdetés

Az igazi nóvum ugyanakkor a szakemberek szerint a fizetési kérelem, amikor a kedvezményezett indíthatja a tranzakciót, amely akkor teljesül, ha azt a fizető fél jóváhagyja. A felhasználás széles körű lehet, de a fő felhasználási területnek a közüzemi és egyéb számlák világa kínálkozik, mert ott a fizetési kérelem kiválthatja a sárga csekket. Az MNB elképzelései szerint a tranzakció maximum 60 napig lehet érvényes, azaz a fenti határidőn belül bármikor jóváhagyható. Sokak szerint a sárga csekk fő előnye a csoportos beszedéssel szemben épp az, hogy a fizető dönti el, hogy mikor egyenlíti ki a számlát. A fizetési kérelem tehát alkalmas lesz ugyanerre az ügyféloldali cash managementre. Természetesen egy élelmiszerüzletben nem fognak 60 napot beállítani a fizetési kérelem érvényességére, legfeljebb 1-2 percet.

Az AFR-nek ugyanakkor vannak árnyoldalai is. Giret Gergely, a Magyar Kártya Zrt. vezérigazgatója szerint fontos kérdés, hogy az ügyfelek megszeretik-e az azonnali átutalást. A bankkártyás megoldás ugyanis ingyenes az ügyfélnek, míg az átutalásokért fizetnie kell. Az MNB is csak azt ígéri, hogy az AFR nem lesz drágább a sima átutalásnál.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »