A keményvonalas Raiszi nyert az iráni elnökválasztáson

A keményvonalas Raiszi nyert az iráni elnökválasztáson

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami média szombaton. A belügyi tárca közlése szerint Raiszi a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján 62,2 százalékot szerzett.

“Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára” – áll Hemmati levelében, amelyet a közösségi médiában is közzétett.

Jóllehet a belügyminisztérium a nap folyamán már bejelentette Raiszi győzelmét, e közleményét később visszavonta.

Haszan Róháni leköszönő elnök mindazonáltal megerősítette: megvan a választás nyertese.

“Gratulálok az embereknek a döntésükhöz – jelentette be Róháni a televízióban.

“A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország” – tette hozzá, bár a győztes nevét nem mondta ki.

Hírdetés

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Raiszi győzelmét ellenfelei közül eddig hárman ismerték el Instagramon, Twitteren vagy az iráni médián keresztül.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett. Dzsamal Orf belügyminiszter-helyettes szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a körülbelül 59 millió szavazásra jogosult állampolgárból 28,6 millióan vettek részt a választáson.

Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő elnökjelölt élvezte a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is.

A választáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »