A Kelet hangja

A Kelet hangja

Nyilván vannak történelmi példák. Nyilván vannak idézetek a Bibliából, a Koránból, a Tórából. Pro és kontra mindenki mondja és megkapja, hogy mit is kellene csinálni. Hogyan kellene viselkedni. A másiknak. Gondoljuk el – például – milyen lehetett, amikor a keresztesek megjelentek a Szentföldön.

Nem hiszem, hogy túl nagy volt az örömködés. Egyeseknek nem túl sok boldogságot okozhatott a honfoglalás is. Nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára. Meg hasonlók. Nincs annyi papírfa és tárhely, amennyi a sok okoskodás, vagy valódi bölcsesség leírására elegendő lenne. Maradjunk annyiban, hogy most éppen ott tartunk, amikor elfoglalják Európát. Vagy legalábbis megpróbálják. Háború van, csak nem olyan, mint a filmekben. Jé, a vér másképp piros – lásd: francia túlélő nyilatkozata. Persze, mondhatjuk, attól vagyunk modernek és felvilágosultak, hogy mi nem háborúzunk. Hát, lehet, de ők igen. A törvényeket is csak a becsületesek tartják be. Lásd még: keresztények legyilkolása templomban, tatárjárás idején. (Főnök, mi ez? Nem’tom, gyújtsd föl!)

Győzködhetjük magunkat és egymást, hogy nekünk van igazunk. Valakik azonban cselekedtek. Elindultak, vagy elindították őket, fanatikusok lettek, vagy fanatizálták őket, édes mindegy. Itt “kempelnek” Európában, aztán elszáll az agyuk. Az ejróper polgár meg azt hiszi, petárdáznak. Így egyszer csak nincs szerelme, gyereke, vagy ő maga.

Na de! Az előbb Európában-t írtam. És ez nem igaz. Mert nem itt, Keleten, hanem ott, Nyugaton. Mondják: mert mi szegények vagyunk. Akkor ezért, adjunk most hálát Istennek! Talán a karácsonyunk nem csak a bejglimérgezésről és egy migránsnál látott “legdrágábbtelefon” megszerzéséről/megkapásáról fog szólni. Ha és amennyiben csak arról szólna, akkor meg is érdemelnénk azt, ami Európával történik.

Hírdetés

De még egyszer: nem itt, Keleten, hanem Nyugaton. Miért? Határzár és V4 összefogás. Cselekvésként tudjuk e szavakat értelmezni és meghatározni. Olyan ez, mint az ISIS orosz bombázása. Cselekvés. Persze, oka van. Önző célja van. Akárcsak az ISIS-nek.

És még egyszer, miért? Mert nekünk, keletieknek, van még hitünk. Nálunk karácsonykor még szó van Jézuskáról. A templom pedig nem csak múzeum. Állami szinten sem.

A migránsválság megmutatta: ahogy mindig is volt, most is van különbség Kelet- és Nyugat-Európa között. Itt húzódik a határ a V4 országoknál. És az is bebizonyosodott, nincs miért nyugatinak lenni. Jelenleg nincs. Majd akkor lesz, ha meghallják a Kelet hangját.

Orientalista.hu – Vahn Mégh


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »