A kegyes szaúdiak öt napig nem bombázzák Jement

Szaúd-Arábia annyira jó fej, hogy ígérteük szerint öt napig nem bombázzák, az elmúlt négy hónapban rommá lőtt Jement. 

Vasárnap éjfélkor kezdődő, ötnapos humanitárius tűzszünetet jelentett be szombaton a jemeni síita lázadók ellen légi hadműveletet folytató, szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció.

A tűzszünet bevezetését a rijádi száműzetésben élő jemeni elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi kérte. A szaúdi vezetésű koalíció március 26-a óta bombázza az országot. Célja, hogy kiszorítsa húszi lázadókat az ország déli és középső részéből, majd visszahelyezze a hatalomba a száműzetésben élő kormányt. Amely amúgy 2012-ben szintén erőszakos úton került hatalomra. Csak akkor azt a nyugati politika „forradalomnak” nevezte, míg a húszik felkelését „lázadásnak”. 

A tűzszünet bejelentését megelőzően, reggel a nemzetközi koalíció gépei bombázták az ország középső részén lévő Taiz várost, és ennek 80 halálos, valamint legalább 150 sebesült áldozata volt helyi egészségügyi források szerint. A Szaba jemeni hírügynökség – amely a húszik ellenőrzése alatt áll – azt jelentette, hogy a harci gépek a város Mokha nevű negyedét támadták, ahol főleg

Hírdetés

egy erőmű alkalmazottai és menekült családok élnek.

A szaúdi légierő akciói amúgy igen hatékonyak voltak. gyönyörködjön benne ön is, mennyire!

Július elején már volt egy kísérlet egy tűzszünetre az ENSZ erőfeszítései hatására, de ez szinte azonnal kudarcba fulladt, mert a nemzetközi koalíció nem hagyta abba a bombázást, arra hivatkozott, hogy a jemeni kormány nem kérte erre.

A héten négy hónap után először érkezett humanitárius segély Jemenbe. A 4700 tonnányi szállítmányt kedden fogadta Áden fő kikötője, amelyet a kormányerők múlt szerdán visszafoglaltak a húszi lázadóktól. Az ENSZ adatai szerint Jemen lakosságának 80 százaléka, több mint 21 millió ember szorul humanitárius segítségre. Nemzetközi szakértők úgy számolnak, hogy csaknem 13 millió jemeni van híján elegendő élelemnek, és 9,4 millió nem jut kellő tisztaságú ivóvízhez.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »