A kebab megmenekült, a lángosra milyen sors vár?

A kebab megmenekült, a lángosra milyen sors vár?

Még mondja valaki, hogy az Európa Parlament nem tud felelősségteljes döntéseket hozni! A legutóbbi strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab betiltását. Az előállításához szükséges foszfátok miatt zörgött a léc, mivel ezek szív- és érrendszeri megbetegedések okozói lehetnek. De végül győzött az arab ételt kedvelő képviselők tábora.

A kebab vagy kebap (arabul: کباب) arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel. Általában darált birka vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett.  Alapanyaga miatt a muszlim vallás sem tiltja fogyasztását, vagyis az Európába bevándorlók többsége is bátran, jóízűen fogyaszthatja.

A sült krumpli (hasábburgonya, rosejbli) valamint a lángos viszont továbbra sem érezheti magát biztonságban, ugyanis a tervezett irányelvek szerint nem egészséges 120 foknál magasabb hőmérsékletű olajban sütni ezeket.

A tervezett előírást a jó minőségű és ehető sült krumpli valamint lángos esetében lehetetlen betartani, mivel a sült krumpliból egy fonnyadt nudli-halmaz lesz, ha pedig a lángos tésztája 180 fok alatt nem kap kérget, és emiatt elázik a ráfolyó olajtól., tocsogó lesz, ehetetlenné válik, papírra helyezve kézben sem lesz tartható.

A lángosnak nincs annyi pártfogója…

Hírdetés

Csak idézzük fel magunk előtt a lángossütők standjait, ahogy a rácsokban, rekeszekben egymás mellett sorakoznak a forró olajból kikapott friss lángos-költemények, fokhagymára esetleg sajtra, tejfölre várva. Vevőre már nem kell várniuk, hiszen megrendelésre lettek kinyújtva és megsütve. Forró olajban művészien kiképezett feszes kérgük nélkül összeroskadnának bánatukban, mi meg rájuk se néznénk.

A lángos és rosejbli játszma tehát még nem lefutott, valószínű, hogy nem lesz annyi képviselői pártfogója nekik, mint a kebabnak. Meg aztán a lángos kimondottan egy magyar specialitás, egy hamisítatlan hungarikum. Sajnos még nem került be ebbe a megtisztelő kategóriába, de ott lenne a helye, talán nagyobb védelmet is élvezne az EP előtt. Talán az sem ártana az ügynek, ha nagy hirtelen lángos sütödék nyílnának a menekülttáborok mellett, megszerettetni „vendégeinkkel” ezt az ínyencséget.

Egyébként érdemes figyelemmel kísérni az Európai Bizottság és az Európai Parlament felelősségteljes, komoly munkáját, ami nem csupán a kebab – rosejbli – lángos kapcsán nyilvánul meg. Ott lebeg a szemünk előtt az EB uborkagörbületét meghatározó korszakalkotó javaslatuk („a görbület ívének magassága az uborka 10 cm-es hosszán legfeljebb 10 mm“), vagy a mosdók vízöblítését szabályozó 60 oldalas tanulmányuk, amely a kisdolgok öblítését 1 liter vízben, a nagydolgok öblítését pedig 5 liter vízben szabályozta volna az európai mosdókban.

Száraz Dénes

Nyitókép: hurriyetdailynews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »