A KDH alaposan lecsökkentené a szűrővizsgálatok gyakoriságát. Szerintük túlzott terhet ró az egészségügyi rendszerre

A KDH alaposan lecsökkentené a szűrővizsgálatok gyakoriságát. Szerintük túlzott terhet ró az egészségügyi rendszerre

A KDH frakciójának két képviselője, Peter Stachura és František Majerský tárgyalásra nyújtotta be a parlamentbe az egészségügyi ellátás mértékéről szóló törvénymódosítást, amellyel az állami egészségbiztosításból finanszírozott szűrővizsgálatok (preventívne prehliadky) rendszerét kívánják megváltoztatni.

A törvénnyel csökkentenék a körzeti orvosnál végzett vizsgálatok gyakoriságát és tartalmát a felnőttek, gyermekek és serdülők esetében, hogy elkerüljék a többszöri vagy túlzott vizsgálatokat.

Túlzott teher az egészségügyi rendszerre

A módosítás célja az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tétele, az adminisztratív és pénzügyi terhek csökkentése, valamint a krónikus betegségekben szenvedő betegek orvosi elérhetőségének javítása. A benyújtott javaslat szerint a szűrővizsgálatok számát például egyéves korig a jelenlegi kilencről hatra, gyermekkorban pedig 18-ról 14-re csökkentenék.

Hírdetés

35 éves korig hatévente, 35 éves kortól pedig háromévente kerülne sor szűrővizsgálatra. A javaslat azon a megállapításokon alapul, hogy a gyakori vizsgálatoknak nincs érdembeli eredményük a lakosság egészségi állapotát tekintve, és túlzott terhet rónak az egészségügyi rendszerre.

A módosítást előterjesztő képviselők szerint a nemzetközi összehasonlítások azt mutatják, hogy Szlovákiában több szűrővizsgálatot fizetnek át, mint például Németországban.

A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága (SVLS) már kommentálta a törvénymódosítást, és kijelentette, hogy határozottan nem ért egyet a szűrővizsgálatok jelentős korlátozásával, amelyet az állami egészségbiztosítás finanszíroz a szlovákiai polgároknak. Az SVLS szerint ennek a javaslatnak a jóváhagyása felborítaná az elsődleges prevenciós rendszert, és rontaná az egészségügyi ellátás elérhetőségét és minőségét Szlovákiában.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »