A katonaság lezár öt romatelepeket több tucat koronavírusos cigánnyal

A katonaság lezár öt romatelepeket több tucat koronavírusos cigánnyal

Frissítve: 22.53 Igor Matovič kormányfő ma Korompán (Krompachy) bejelentette, hogy a közeli Zsigrán (Žehra) és környékén a rendőrséggel és a katonasággal együttműködve öt roma települést karantén alá vonnak. A roma telepek az ország keleti részén találhatók.

A területek több tucat koronavírussal fertőzött cigány van. Többen az elmúlt hetekben érkeztek haza Angliából, vélhetően már fertőzötten, és az azóta eltelt időben sok más személyt is megfertőzhettek.

A tiszti főorvos elmondta, hogy a helyi roma lakosságot nem állami karanténba helyezik, hanem az egész területet lezárják.

Az országban 800 katona volt ma szolgálatban, többen közülük épp a roma telepeken teljesítettek szolgálatot.

Peter Pollák roma nemzetiségű EP-képviselő (OĽaNO) elmondta, hogy a romák között a vírus 13-szor gyorsabban terjed, mint általában.

Peter Pollák elmondta, hogy a COVID-19 nem ismer nemzetiséget.

„Amit feltételeztünk, bebizonyosodott. A romák között is felütötte a fejét a járvány, mely nagyon gyorsan fog terjedni, 13x gyorsabban, mint máshol.“

Hírdetés

A tiszti főorvos elmondta, hogy mindent megtesznek a roma lakosság életének megóvása érdekében.

A szintén jelen levő Jaroslav Naď védelmi miniszter nagyra értékelte a katonaság és a rendőrség együttműködését, beleértve a rendőrség és a katonaság egészségügyi szakértőinek munkáját is.

A katonaság segíteni fogja a karantén fenntartását, az élelmiszer, ivóvíz bebiztosítását, hogy a karanténban levő személyek ne hagyják el a területet.

„Bizonyos rezsim bebiztosítására kerül sor, hogy ne legyen káosz és pánik“

– mondta. Hozzátette, hogy a katonaság részéről 800 katona volt már ma is terepen.

Frissítjük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »