A katolikus világtalálkozón akart robbantani a muszlim terrorista?

Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt a közép-lengyelországi Łódźban, egy nappal a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt – jelentette hétfőn a Polsat News lengyel hírtelevízióra hivatkozva az MTI.

A 48 éves férfit vasárnap vették őrizetbe egy łódźi hostelben. A férfi néhány napja érkezett Lengyelországba, korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították. A férfit két hónapos letartóztatásba helyezték, miután robbanóanyagot találtak nála. A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A Dziennik Zachodni lengyel regionális napilap szerint a férfi nyomára a krakkói rendőrség bukkant rá. Krakkóban kedden kezdődik a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, több százezer fiatal részvételével megtartandó katolikus ifjúsági világtalálkozó. Łódź mindössze 72 km-re, alig egyórányi autóútra van Krakkótól.

A CIA áprilisban figyelmeztette Lengyelországot arra, hogy fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások veszélye. A Rzeczpospolita korábbi cikke szerint a terrortámadások veszélyének kitett rendezvények lengyelországi listáján a CIA a július végén Krakkóban rendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozót is feltüntette. Az amerikai hírszerzés ezért rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetését tanácsolta a világtalálkozó idejére.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »