A Katolikus Tábori Püspökség ünnepe a budapest-tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban

A Katolikus Tábori Püspökség ünnepe a budapest-tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban

A budapest-tisztviselőtelepi plébániatemplom felszentelésének 93. évfordulóján, a templom védőszentjének ünnepén Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mutattak be szentmisét a Magyarországi Katonai Ordinariátus lelkészei október 13-án, vasárnap. A búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka Berta Tibor tábori püspök volt.

A budapest-tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templom lelkipásztori ellátását Berta Tibor tábori püspök, katonai ordinárius előterjesztésére Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 1-jétől Bálint Mihály Gábor százados, tábori lelkészre és Nagy Ferenc Endre százados, tábori lelkészre – mint papi közösségre – bízta.

A Katolikus Tábori Püspökség azon lelkipásztori indíttatástól vezérelve vette át a tisztviselőtelepi plébániatemplomot, hogy ezáltal még inkább gondoskodjon a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségben szolgáló katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik egyházi, vallási, lelki szükségleteiről. Az egyházközségi alkalmak mellett a templom helyszíne lehet a jövőben azoknak a szentmiséknek, kereszteléseknek, elsőáldozásoknak, bérmálásoknak, házasságkötéseknek, liturgikus szertartásoknak, valamint minden olyan eseményeknek, amelyek a katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik lelki javát szolgálják.

A Katolikus Tábori Püspökség lelkészei nem voltak ismeretlenek a plébánia híveinek, hiszen az elmúlt években több alkalommal is tartottak katonáknak szentmisét a tisztviselőtelepi templomban, például a logisztikusok védőszentje, Szent Máté ünnepén.

A papi közösség moderátora, Bálint Mihály Gábor felkérésére az idei búcsúi szentmisét Berta Tibor tábori püspök, katonai ordinárius mutatta be október 13-án, vasárnap, a tábori lelkészek közösségével, Vargha Miklós Péter nyugalmazott plébánossal, illetve a püspökség diakónusainak szolgálatával.

A tábori püspök szentbeszédében kiemelte: amikor Magyarok Nagyasszonyát ünnepeljük ebben a neki szentelt templomban, akkor arra a pártfogásra gondolunk, amellyel támogatott és támogat ma is azon a zarándokúton, amelyet a Gondviselés adott és jelöl ki számunkra.

A Boldogságos Szűz Máriát számos imádságunkban országunk védőasszonyának szólítjuk, mert Szent István király példáját követve oly sokszor ajánlottuk anyai gondoskodásába hazánkat. Amikor Mária népének valljuk nemzetünket, nem kiváltságosnak gondoljuk magunkat, hanem azt a történelmi örökséget elevenítjük föl, amely arra kell hogy sarkalljon bennünket, hogy a hitet őseink példája nyomán életre váltsuk – mondta prédikációjában Berta Tibor.

Magyarok Nagyasszonya ünnepe értékes lehetőség, hogy elmélkedésünkben

Hírdetés

Sokat meríthetünk Mária imádságából, a Magnificátból. Amikor Mária azt mondja: „Magasztalja az én lelkem az Urat” (Lk 1,47), azt fejezi ki, hogy a lelkem nagynak tartja az Urat.

Az imádság legmélyebb lényege, hogy ahol Isten naggyá válik, ott az ember nem kicsivé lesz, hanem ő is naggyá tud válni, és kivilágosodik körülötte a világ. Amikor szívünkben-lelkünkben meg tudjuk adni a Boldogságos Szűz Máriának azt a helyet, amelyet az egyházi szenthagyomány örökül hagyott, és ki tudjuk fejezni azt a helyes tiszteletet, amelyet az egyházi tanítás különösképpen is biztosít az ő személyének, akkor megbízhatóan tudhatjuk, hogy hitünk a hiteles Krisztusról szóló tanítás talaján áll.

Mert Mária az, aki leginkább közelebb tud segíteni bennünket az evangélium befogadásához, a Krisztusról szóló igazsághoz, amely meg tudja mutatni az Egyház igazi valóságát, de az emberről szóló igazságot is – hangsúlyozta a szónok.

– ezért is nevezzük Anyaszentegyháznak, amely nem csupán intézmény, szervezet, vagy egy sajátságos csoportosulás, hanem egy olyan szent valóság, amely gondoskodásának megannyi kincsével vezet bennünket életünk zarándokútján – fogalmazott a tábori püspök.

„Ennek a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt templomnak a búcsúünnepén Mária arra hív: forduljunk az ő Szent Fia felé, aki föltárta előttünk Isten arcát, mely által megmutatta, hogy

s, hogy ennek a szeretetnek a hatalma legyőzi a bennünket fenyegető sátáni rosszat és gonoszságot.

Ha tekintetünket Krisztus felé fordítjuk, akkor rá kell hogy döbbenjünk, hogy ő az, aki fölszabadít minket arra, hogy úgy tudjunk szeretni, ahogyan ő szeret minket, s ezzel a szeretettel egy megbékélt világot tudunk építeni a magunk környezetében” – mondta a templombúcsún szentbeszédében Berta Tibor püspök.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »