A Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a Hivatásőrző Ház

A Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a Hivatásőrző Ház

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi ülésén hozott döntés alapján június 1-jével a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a leányvári Hivatásőrző Ház. A szenvedélybetegséggel élők kezelésével foglalkozó, idén szeptemberben 20 éves intézmény egy professzionális egyházi szociális hálózat része lett.

Hidász Zoltán intézményvezető a fenntartásba vételről elmondta, nagyon örül annak, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat bevonja a Hivatásőrző Házat szakmai programjaiba, mely már felkerült a Katolikus Szeretetszolgálat honlapjára is, ez hozzájárul az ismertebbé válásukhoz is. Kiemelte, az összekapcsolódás révén gyorsabban és könnyebben értesülnek a jogszabályi változásokról, ami segíti a mindennapi szakmai munkát. „Nem vagyunk magunkra hagyva, egy szociális hálózat része lettünk”– fogalmazott az intézményvezető.

A Hivatásőrző Ház alapfeladata a szenvedélybetegségben szenvedők kezelése. A nyújtott terápiában egyházi és civil, illetve az egyházhoz közel álló betegek is részt vehetnek.

Az intézmény az M. M., azaz a Minnesota Modell alapján építi fel az egyénre szabott kezelést, illetve 2023 óta a terápiás munkafolyamatba beépítették a neurofeedback tréninget is. A gyógyítás holisztikus szemlélettel történik: kiterjed az ember testi, lelki és szellemi dimenziójára. A terápiában együttműködik a belgyógyász szakorvos, a pszichiáter, a pszichológus, az ápoló és a terápiás munkatárs.

Hírdetés

A kezelés része az egyéni önismereti- és a csoportmunka is. A terápiás munkatárs kísérőként áll a beteg mellett és saját felépülése tapasztalataival segíti a folyamatot. A Hivatásőrző Ház programjának integráns része a spirituális kísérés.

A leányvári rehabilitációs otthonban – komfortos, vonzó, családias, nem kórházi környezetben – egyszerre tizenkét férfibeteg ellátása lehetséges, a kezelés időtartama körülbelül hat hónap.

Fotó: Hivatásőrző Ház

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »