A kánikulában is nagy fenyegetést jelent a mérges gáz – mutatjuk, hogy előzhetjük meg a bajt

A kánikulában is nagy fenyegetést jelent a mérges gáz – mutatjuk, hogy előzhetjük meg a bajt

Leginkább a levegő-utánpótlás hiánya, a tüzelőberendezések karbantartásának elmaradása, valamint az elszívó és a nyílt láng együttes hatása okozhat szén-monoxid-mérgezéseket nyáron. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén elájulhatunk, sőt néhány percen belül a halál is beállhat.

Nemcsak a fűtési szezonban, hanem akár a nyári kánikulában is előfordulhatnak szén-monoxid-mérgezéses esetek. Tavaly a fűtési szezonon kívül – április 15. és október 15. között – 465 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, negyven személy sérült meg, hárman pedig életüket vesztették – tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A szén-monoxid gáz elterjedése mindig valamilyen zárt térben kialakult tökéletlen égésre vezethető vissza. Nyílt lángot pedig sok esetben nyáron is használunk, elég csak a vízmelegítőkre vagy a gáztűzhelyekre gondolni.

A nyári szén-monoxid-mérgezések oka lehet

  • a levegő-utánpótlás hiánya, ami a leggyakoribb. A zárt térben égő láng ugyanis elhasználja az adott helyiség levegőjét, így tökéletlen égés alakul ki, melynek mellékterméke a rendkívül mérgező, színtelen, szagtalan szén-monoxid.
  • a tüzelőberendezés karbantartásának elmaradása, mivel a por és a pára szennyezi a hőcserélő felületeket, illetve gátolja a füstgáz elvezetését, ami kedvez a szén-monoxid keletkezésének.
  • a kémény ellenőrzésének hiánya. Ha a behulló tégla, vakolat, beköltöző madarak, darazsak miatt leszűkül a járata, akkor a helyiség levegőjét használó, lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba.
  • az erős szél, amely visszafújja az égésterméket a kéménybe a nem megfelelő huzathatás miatt.
  • Hírdetés

  • a kánikula, melynek hatására légdugó alakulhat ki a kéményben.
  • az elszívó és a nyílt láng együttes hatása: egyes épületgépészeti berendezések jelentősen ronthatják a tüzelőberendezések levegőellátását és a kémény huzatát, így a füstgáz elvezetését. A konyhai páraelszívó, a szagelszívó, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma is hozzájárulhat a szén-monoxid kialakulásához.
  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mert a tüneteit (rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság) könnyen össze lehet téveszteni más betegségek tüneteivel. Fontos tudni, hogy

    magas szén-monoxid-koncentráció esetén elájulhat az ember, sőt néhány percen belül akár a halál is beállhat.

    Több dologra is figyelnünk kell, ha segíteni szeretnénk egy bajbajutotton. A helyiségben vagy lakótérben még sokáig jelen lehet a mérgező gáz, ezért azonnal ki kell hozni onnan a bent tartózkodókat. Ekkor ne lélegezzük be a gázt az érintett területen! Kijutva a szabad levegőre, biztonságba kell helyezni a mérgezést szenvedőt, ha pedig esetleg elájulna, stabil oldalfekvésbe kell helyezni. A lehető legrövidebb időn belül kérjünk szakszerű segítséget, értesítsük a 112-es segélyhívó számon a katasztrófavédelmet és a mentőket!

    Nagyon hasznos készülék a szén-monoxid-érzékelő, de csak akkor tölti be megfelelően a funkcióját, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Az OKF közölte:

    minden olyan zárt helyre, ahol nyílt láng van, javasolt a szén-monoxid érzékelő felhelyezése.

    Fejmagasságban, a szén-monoxid lehetséges forrásától egy-másfél méterre tegyük a készüléket! Minden szén-monoxid érzékelőnek van egy szavatossági ideje, ha ez letelt, mindenképpen cseréljük le a készüléket!

    A megbízható érzékelők listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. A negatív listán szereplő érzékelők viszont hamis biztonságérzetet nyújtanak, egyik sem megfelelő, egyáltalán nem biztos, hogy jelzik a mérgező gáz jelenlétét.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »