A kampány alatt azt ígérték, nem lesz új adó, majd rögtön az első ülésen be is vezettek egy újat

A kampány alatt azt ígérték, nem lesz új adó, majd rögtön az első ülésen be is vezettek egy újat

Szerdán délelőtt demonstrációt tartottak Sajószentpéteren azok után, hogy a város képviselő-testülete úgy döntött, bevezetik a kommunális adót. A jelenlegi polgármester korábban azzal kampányolt, hogy a város költségvetése még sosem volt ennyire erős, ezzel szemben most mégis új adót kellett bevezetni. 

A tiltakozás szervezői szerint Faragó Péter polgármester azt ígérte a város lakosainak, hogy nem fognak bevezetni új adót, ezzel szemben az első ülésen meg is szavazták. Az új adó évi 12 ezer forint pluszköltséget jelent a város lakóinak. 

A városban keringő pletykák szerint azért volt szükség az új adó bevezetésére, mert az önkormányzat korábban megvásárolt 30 millió forintért egy telket, ahova ipari parkot kívántak létesíteni, azonban a beruházás végül nem valósult meg. A szervezők szerint lehetséges, hogy a telek árát akarja most behajtani a sajószentpéteri önkormányzat az embereken. 

A tiltakozás szervezői szerint a polgármester megígérte, hogy a szerda délelőtti demonstráción megjelenik és elmagyarázza majd az adó bevezetésének az okát, végül mégis elzárkózott ettől a lehetőségtől. 

Hírdetés

Lapunk megkereste a sajószentpéteri önkormányzatot, azonban egyelőre nem reagáltak. 

A városban vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak, mivel az ötös számú választókerületben szavazategyenlőség volt október 13-án. A választókerület jobbikos önkormányzati képviselő-jelöltje, Tóthné Bodgál Gizella szerint az utóbbi időben jellemzően a főút környékét érintették a felújítások, beruházások, miközben a település többi részén rendkívül elhanyagoltak az utak. Szerinte jól jellemzi a helyzetet, hogy a téli fagyok idején volt, hogy csak a kanyarokban sózták fel az utat. Másrészt más környékbeli településekkel ellentétben még karácsonyi világításra sem jutott. 

A kommunális adó bevezetésével kapcsolatban hozzátette, hogy egészen biztosan lehetne a városban máshogy is többletforrásokat szerezni. Hozzátette, hogy fontosabb volna, ha a helyi kis- és középvállalkozásokat támogatnák. 

A városban egyébként sokan nem örülnek a havi ezer forintos adó bevezetésének. Az egyik sajószentpéteri lakos, József például azt mondta lapunknak, hogy bár úgy tűnhet, hogy az évi 12 ezer forint nem nagy pénz, azonban neki, aki egyedül, havi 64 ezer forint nyugdíjból él már igenis megterhelő ez az összeg. Hozzátette, szívesebben fizetné be ezt az összeget, ha azt látná, hogy cserébe rendesen tisztán tartják a város utcáit, de ezt többnyire csak havonta egyszer teszik meg. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »