A káld püspökök ragaszkodnak a kétállami megoldáshoz a Szentföldön

A káld püspökök ragaszkodnak a kétállami megoldáshoz a Szentföldön

Július 15. és 19. között Bagdadban zajló éves szinódusuk lezárásakor az iraki püspökök mély aggodalmuknak adtak hangot a gázai háború egész térségre gyakorolt hatása miatt, és megerősítették, hogy a kétállami megoldás a tartós béke egyetlen módja.

Miközben a gázai háború a kiterjedéssel fenyeget, lángra lobbantva az egész Közel-Keletet, és miközben a jemeni húszi lázadók és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kölcsönös rakétacsapást mérnek egymásra, az iraki káld püspökök csatlakoztak a kétállami megoldás javaslatához, amelynek köszönhetően Izrael és Palesztina egyaránt „békében és biztonságban” élhetne.

Az iraki püspökök a Raphael Sako bíboros pátriárka által vezetett szinódusuk lezárásakor kiadott nyilatkozatukban mély aggodalmukat fejezik ki a Közel-Keleten, különösen a Szentföldön dúló konfliktusok miatt. Elítélik az erőszak minden formáját, és sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a békét és mindent tegyen meg a pusztító háború azonnali befejezése érdekében.

A káld püspökök szerint az évtizedek óta tartó izraeli–palesztin konfliktus egyetlen járható megoldása két szomszédos állam létrehozása, amelyek lakói „békében, biztonságban, stabilitásban és kölcsönös bizalomban élnek” egymás mellett. Ezt az álláspontot a Szentszék is támogatja, a jelenlegi izraeli kormány azonban határozottan ellenzi, különösen a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásai után.

A nyilatkozat ezt követően a régióban élő keresztény közösségekre összpontosít. Irakkal kapcsolatban a káld püspökök elítélik a keresztények „agóniáját”, akiknek ott vannak a gyökereik, és akik „nagyon sokat szenvedtek az elmúlt két évtizedben” jogaiktól való megfosztásuk, peremre szorulásuk, kirekesztésük, valamint tulajdonaik és javaik illegális elvétele miatt. Emlékeztetnek arra, hogy a folyamatos visszaélések sokukat arra kényszerítették, hogy elvándoroljanak, jobb életet keresve. A püspökök ezért felszólítják az iraki kormányt, hogy „legyen tisztességes a keresztények megbecsülésében” a „bizalom építése, a nemzeti együttműködés fokozása és az ország fejlesztésében a képességeik hasznosítása révén”.

A szinódus arra is ismét felszólította az iraki hatóságokat, hogy biztosítsák, hogy a keresztények ugyanolyan politikai és polgári jogokat élvezzenek, mint minden iraki állampolgár: „Követeljük, hogy jogaikat teljes mértékben tartsák tiszteletben állampolgárként, egyenlő képviselettel és foglalkoztatással, és elutasítjuk ingatlanaik elkobzását” egyes csoportok által, amelyek kijelentik, hogy kizárólagos jogaik vannak – áll a közleményben.

A káld püspökök megragadták az alkalmat, hogy kifejezzék hálájukat Muhammad Shiaa Al-Sudani miniszterelnöknek a közelmúltban tanúsított bátorságáért, hogy visszaállította a korábban Abdul Latif Rashid elnök által visszavont 147-es rendelet hatályát, mely nyomán a kormány ismét elismeri Sako bíborost a káld katolikus egyház fejeként. (A pátriárka közel egy évig nem volt hajlandó visszatérni Bagdadba, mivel a 147-es rendelet hatályvesztése miatt a kormány nem ismerte el e státuszt.)

Hírdetés

A szinódus reményét fejezte ki, hogy a kormány a hivatalos és politikai pártokkal együtt minden polgár tisztességes életének biztosítása érdekében „konkrét lépéseket tesz a béke és a stabilitás megteremtésére a jog és az igazságszolgáltatás alkalmazása, a nemzeti egység helyreállítása, az állampolgárság fogalmának megerősítése, valamint a megfelelő közszolgáltatások biztosítása által”, és hogy „az iraki nép érdekeit részesítik előnyben a „korlátozó felekezeti érdekek” helyett.

A régióban élő keresztények jövőjét illetően a káld püspökök megismételték Sako pátriárka felhívását az egymás közötti egységre és szolidaritásra: „A legfontosabb dolog, amely összeköt bennünket: a hitünk és a földünk” – hangsúlyozták az iraki káld főpásztorok sajtóközleményükben.

A püspökök testvéri együttérzésüket fejezték ki a szomszédos országok püspökei iránt is, és megjegyezték, hogy az Egyháznak „új jövőképre”, valamint „bátor gyakorlati lépésekre” van szüksége ahhoz, hogy „a keresztényeket stabilizálják a hazájukban identitásuk megőrzésével, valamint szerepük és jelenlétük előmozdításával a társadalomban”.

„Az egység a mi erőnk és üdvösségünk” – mutattak rá a főpásztorok. „A sebek ellenére továbbra is szeretjük országainkat, és szeretnénk együttműködni az együttélés kultúrájának terjesztésében, a mások különbözőségének tiszteletben tartásában, valamint a remény megszilárdításában egy igazságos civil társadalomban” – zárul az iraki káld püspökök szinódusának közleménye.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »