A kabarékormányon kínjában röhög az ország népe

A közelmúltban újabb komoly lépéseket tett a szlovák kormány abba az irányba, hogy minden idők (ez azért nem egy hosszú idő) legtragikomikusabb kormánya legyen. 

Persze nem ez volt az első ilyen jellegű fellépése a vicces társulatnak! Amikor még Igor bohóc volt a társulatvezető, volt nagy sorban állás a jegyekért. Tesztelt mindenki agyba-főbe, aki akart, aki nem! A Szputnyik után aztán jött Edo, a szemfényvesztő, szintén az egyszerű nép fia! Most mindnyájan egy amerikai, de legalábbis egy szintén jól jövedelmező brüsszeli vendégszereplésben reménykednek, és ennek érdekében mindent megtesznek! Kifelé úgy tűnik, hogy ukránhaza-védők, belülről úgy, hogy szlovákhaza-árulók, miközben csupán simán nyugatérdek-védők. Erről szól a legújabb előadásuk is!

Az első szám a kabaréban a szabadulóművész Robert K. fellépése volt, akit becsuktak, majd láncát tépve könnyedén kiszabadult. Már akkor mosolygott a kamerába, amikor a cellába vonult… Egykori főnökét, Robert F.-ot aztán már le se csukták. Minek? A közönség fele tapsolt, másik fele bosszankodott a szerencsétlenkedésen.

A következő szám az üzemanyagár csökkentés volt szlovák módra. A kabaréigazgatóból pénztárossá vedlett Igor megadóztatta 30 százalékkal az olcsóbb orosz kőolajat, hogy ugyanolyan drága legyen, mint a Brent típusú. 

Hírdetés

Aztán a kabaré konferansziéje bejelentette, hogy az országban a pedagógusok tüntetni akarnak a magasabb bérekért. Ekkor lépett a színre az oktatási miniszternek öltözött Branislav (Gröhling), az állatszelídítő, és bejelenti, hogy ő is tüntetni akar velük együtt saját maga ellen. Nagy röhej a nézőtéren, nagyon jó poén volt, hogy egy miniszter maga ellen tüntessen. De egycsapásra elcsitult a röhögés, mert Edo, a kispadról becserélt kabaréigazgató ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy mit képzelnek ezek a fránya krétakoptatók, hiszen már most egyfajta fizetésemelésre kerül sor a szülőként is helytálló pedagógusok esetében, akiknek júliustól növekedik az adóbónuszuk ugyanúgy, mint másoknak is a kormány nyári Mikulás-csomagjának köszönhetően. Akinek nincs gyereke, magára vessen, különben sem jó pedagógus a gyereknélküli…

Ekkor már csak a szlovák nyugdíjasok maradtak a kabarészínházban, de ők sem sokáig.

A következő jelenetben ugyanis valami Milan (Krajniak) nevezetű légtornász bejelentette, hogy örvendjenek, mert a kormány előre hozza júliusra a 13. nyugdíj kifizetését, hogy nyugodtan mehessen minden szépkorú az 50-300 eurós pótlékból a tengerhez nyaralni! Az igaz, hogy a tizenharmadik nem olyan, mint a tizenkettedik, vagy tizenegyedik, mint Magyarországon, hanem csak a töredéke, és aztán karácsony előtt már semmi se lesz! Dehogynem, ugrik a színpadra Vera (Remišová) a bűvésznő, kap tabletet, internetnélkülit minden nyugdíjas!

Ekkor már enyhe füttyszó is felhangzott a majdnem kiürült nézőtérről. És a szereplők, akik pedig a visszatapsolásban reménykedtek, jó, ha befejezhetik ezt a félresikerült előadást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »