A jövőben is legyünk kitartóak hitünkben és magyarságunkban – Fotókiállítás nyílt Máriapócson

A jövőben is legyünk kitartóak hitünkben és magyarságunkban – Fotókiállítás nyílt Máriapócson

Kárpát-medencei amatőr és hivatásos fotósok képeiből nyílt kiállítás július 24-én a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen lévő Emmánuel Zarándokközpontban. A kiállítás anyagát a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány bocsátotta a kegyhely rendelkezésére.

Az ünnepélyes megnyitón Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy örömmel tanulmányozta a képeket, melyek egy részének témája a 2019-es csíksomlyói búcsú és pápalátogatás volt. Mint mondta, nekünk, magyaroknak és Kárpát-medenceieknek egy igen látogatott zarándokhelyünk Máriapócs, de „minden zarándoklat összeér, összefügg, bárhol legyen is az”.

Pindzsu István atya, a Családvár Zarándokház igazgatója házigazdaként köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, ez egy Kárpát-medencei kiállítás. „A legméltóbb helyen van, hiszen Máriapócson is megfordulnak a Kárpát-medence minden részéről. Éppen ezen a hétvégén itt vannak a kárpátaljai gyalogos zarándokok.”

Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnökhelyettese elmondta, a KÉSZ ökumenikus civil szervezet által létrehozott Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány 2019-ben pályázatot írt ki határon túli, Kárpát-medencei fotósok számára két témakörben: Csíksomlyó és a pápalátogatás, valamint a Kárpát-medencei keresztény értékek megörökítésére.

A beérkezett mintegy száz képet művészekből álló zsűri díjazta, és válogatta ki az itt látható huszonnyolc művet. Fontos volt számukra, hogy a trianoni diktátum következtében elcsatolt valamennyi terület keresztény értékeit bemutassák. „Mivel munkánkat az ökumené szellemében végezzük, nem tehetünk különbséget felekezeti hovatartozás szerint. Azt nézzük, mi a közös bennünk: a mindannyiunk feletti Istenhez való tartozás” – mondta. Az elcsatolt területeken élő emberek azóta is őrzik és gyakorolják keresztény hitüket, megélik magyarságukat. Ezt az örökséget is hivatott megmutatni ez a kiállítás.

Hírdetés

Keresztes Dénes örömét fejezte ki, hogy a kiállítást több száz Kárpát-medencei, ezen belül kárpátaljai zarándok jelenlétében nyithatják meg, hiszen ezen a napon tartották a Kárpátaljai Görögkatolikus Helynökség zarándoklatát is.

Végezetül Péter András erdélyi fotós Voltunk, vagyunk, leszünk című fényképére mutatva azt kérte, hogy „ezt a hitet és összetartozást őrizzük meg emlékezetünkben, hogy ne csak a jelenben, hanem a jövőben is legyünk kitartóak hitünkben és magyarságunkban”.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Orosz Rita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »