A jót jóra használni! – Online teremtésvédelmi lelkigyakorlatot szervezett a Jézus Szíve Társasága

A jót jóra használni! – Online teremtésvédelmi lelkigyakorlatot szervezett a Jézus Szíve Társasága

A Jézus Szíve Társasága október első hetében online teremtésvédelmi lelkigyakorlatot rendezett. A lelkigyakorlatot lezáró szentmisét október 10-én, a társaság alapítója, Bíró Ferenc SJ születésnapján tartották, melyen – a közösség karizmáját követve – a teremtett világ védelme mellett a szívjóságról is szó volt.

A csaknem hétszázötven feliratkozó a világ számos országából csatlakozott a lelkigyakorlathoz. A résztvevők a napi anyagokat elektronikusan kapták: a tartalom a Szentíráson és Ferenc pápa Laudato ’si (Áldott légy) kezdetű enciklikáján alapult. „Alázatos meggyőződésünk, hogy

– hirdették a pápai megnyilatkozás egyik legvelősebb mondatát az olvasmányszövegek és a napi gyakorlatok.

A Jézus Szíve Társasága testvérei a teremtett világ iránti tisztelet és felelősség gondolatát alapítójuktól, Bíró Ferenc jezsuita atyától kapták örökül, mintegy százegy évvel ezelőtt. Lelkiségük sajátos vonása, hogy az engesztelés gyakorlati módon, a javak rendeltetésszerű használata által történik:

– ezt tolmácsolta a lelkigyakorlat is, melynek vége egybeesett az alapító születésének napjával.

A jeles alkalomra a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban a lelkigyakorlatozók, a Szent Ignác-i szerzetesközösségek képviselői, a társaság tagjai, barátok és szimpatizánsok szentmisére gyűltek össze, melynek elején Horváth Árpád SJ templomigazgató köszöntötte az egybegyűlteket.

A Jézus Szíve Társasága elöljárója, Suller Melinda SJC beszédében az anyagmegszentelés és a szívjóság fogalmát járta körbe. Mint mondta, több mint száz éve feladatuknak tekintik, hogy „mint világban apostolkodó nők,

Melinda testvér felhívta a lelkigyakorlatozók figyelmét arra, hogy Isten szeretetét a legapróbb dolgokban is észre lehet venni. Például a veteményeskertben, ahol Isten szívének jósága kezünk munkája nyomán teremtő erővé válik.

Az elöljáró köszönetet mondott a lelkigyakorlat előkészítésében együttműködő munkatársainak: Mézinger Gabirella testvérnek, Laczkó Zsuzsanna testvérnek, Békési Erika és Imre Erzsébet civil segítőknek, valamint Szente Balázsnak és Engelsz Dénesnek az informatikai háttér biztosításáért.

Hírdetés

Nevelős Gábor SJ beszédében kiemelte:

Ha jól éljük meg az emberi és a teremtett világgal való kapcsolatainkat, akkor könnyebben elérhetjük a célt, amely számunkra nem más, mint fölfedezni Isten szentségét az anyagi világban. Nevelős Gábor szerint Jézus egyik üzenete, hogy a csodákért nem kell meghökkentő eseményekre várnunk. Csoda és hatalmas ajándék például az, hogy élhetünk és kapcsolódhatunk egymáshoz és az isteni szeretethez.

A szónok a teremtésvédelemmel kapcsolatban kiemelte, hogy

„Imádkozzunk azért, hogy a szívjóságot Páter Bíró módjára magunkévá tudjuk tenni!” – kérte Nevelős Gábor.

Mézinger Gabriella SJC a lelkigyakorlatot a „dajka” oldaláról mutatta be. A testvér kiemelte, hogy Bíró Ferenc SJ gondolatai száz év távlatából összecsengenek Ferenc pápa Laudato ’si enciklikájában leírt mondataival.

„A jót jóra használni – vajon én ezt teszem?” – tette fel a kérdést Gabi testvér, és kiemelte, hogy a teremtésvédelemhez a kulcs a kapcsolattudatosság: hogy kapcsolatunk Istennel, az emberekkel és a teremtett világgal egy valóság. A Teremtő iránti szeretetünk mutatkozik meg alkotásának tiszteletében és védelmében, azaz

A szentmise végén a Jézus Szíve Társasága fiatal testvérei a lelkigyakorlat gyümölcsének jelképeként egy-egy szem diót adtak a résztvevőknek.

Szöveg: Békési Erika

Forrás és fotó: Jézus Szíve Társasága

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »