A jogvédők az orosz bűnözőket is megmentenék

Száznyolcvanöt elítélt tett panaszt az ellene alkalmazott állítólagos erőszakról a Szaratov megyei Engels város 13. számú börtöntelepének őrizetesei közül, miután jogvédők keresték fel a létesítményt – jelentette be Gyenisz Szobolev, a regionális Társadalmi Megfigyelő Karama elnöke kedden az Interfax hírügynökségnek.

A bepanaszolt esetek közül három az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) 1. megyei tbc-kórházában, 182 pedig magában a börtönben elkövetett erőszakra vonatkozott. További tíz panaszt a fogvatartási körülmények miatt tettek.

Sznyezsana Muntyan, az őrizetesek jogi képviselője hétfőn a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a szaratovi 13. börtönben több mint négyszázan panaszkodtak a tbc-kórházban elkövetett kínzásra, illetve arra, hogy magában a büntetés-végrehajtási intézményben megverték és megzsarolták őket. Az ügyvédnő szerint a börtönben elkövetett nemi erőszakra vonatkozó adat egyelőre nincs.

Muntyan közölte: a börtönhatóságok nyomást gyakorolnak az elítéltekre annak érdekében, hogy ne emeljenek hivatalosan panaszt. Október 18-án a elítéltek jogainak védelmében fellépő Gulagu.net projekt meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állította, hogy a 13. börtöntelepen több száz rab megtagadta a munkát, s emiatt különleges erőket vezényeltek a létesítményhez. A FSZIN regionális igazgatósága erről október 19-én cáfolatot adott ki.

Szobolev, aki október 20-án járt a börtönben, másnap úgy nyilatkozott, hogy információi szerint verekedés tört ki, de maguk a foglyok vetettek véget neki. Közölte, hogy a rohamegységek behívásáról szóló értesülés nem nyert megerősítést.

Hírdetés

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) regionális parancsnokság október 22-én arról adott ki tájékoztatást, hogy a 13. börtöntelepen történtek után tíz rab ellen három büntetőeljárás indult, amelyet egységesen kezelnek. A vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy október 20-án a börtön egyik lakóépületében nyolc elítélt kilenc másikat bántalmazott "bosszúból" az intézmény vezetésével történő együttműködésükért. A verekedők szétválasztása közben két őr megsérült.

Vlagyimir Oszecskin, a Gulagu.net alapítója október elején videofelvételeket hozott nyilvánosságra a FSZIN szaratovi megyei 1. tbc-kórházában rabok ellen állítólag elkövetett fizikai és nemi erőszakról. Oszecskin azt mondta akkor, hogy a szervezete több mint ezer hasonló tartalmú, a FSZIN archívumaiból származó videófájl birtokába jutott és ezeket kijuttatta Oroszországból. A felvételek szerinte megerősítik, hogy az oroszországi büntetés-végrehajtási és előzetes letartóztatási intézményekben rendszerszintű a kínzás.

A felvételeket egy volt rab, Szergej Szaveljev informatikus mentette el. Szaveljev a BBC orosznyelvű szolgálatának elmondta, hogy a tbc-kórház számítógépén dolgozva bukkant rá a felvételekre, amelyeket a börtönszemélyzet által kötelezően viselt kamerák rögzítettek.

Az ügy kipattanását követően, október 6-án elbocsátották a FSZIN Szaratov megyei parancsnokát, Alekszej Fedotovot és az 1 tbc-börtönkórház vezetőjét, Pavel Gacenkót. Emellett felmentették tisztségéből Szergej Szalovot, a kórházigazgató biztonsági és műveleti helyettesét, valamint Anton Bocskovot, az intézmény műveleti osztályának, és Szergej Malcevet, a biztonsági osztálynak a vezetőjét.

Körözést adtak ki a felvételeket megszerző, fehérorosz állampolgárságú Szaveljev ellen is, aki Franciaországban folyamodott menedékért.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »