A jobbikos Cseh Tamás

Gyakran halljuk, veszélyes emberek azok, akik nem vállalják származásukat, múltjukat, s úgy viselkednek, mintha az új helyen eresztett gyökereik az eredetiek lennének. Az új közeg általában befogadja őket, teljes jogú taggá azonban nem válnak. Olykor éreztetik velük, honnan jöttek, ezért frusztráltak. 

Szlovák ismerősöm újságolta néhány éve, hogy hatodikos gyereke nekiszegezte a kérdést: a magyarok lőtték le a szlovák repülőgépet Hejcén? A történelemtanítójuk – aki magyar, magyar vezetéknévvel – a tragédiával kapcsolatban közölte a diákokkal, nem tenné tűzbe a kezét a magyarokért, de a feltett kérdésekre már nem válaszolt. Bogarat ültetett a tizenegy–tizenkét éves gyerekek fülébe, akiknek a tanítójuk szava még szent. Ismerősöm a mai napig nem érti, hogy lehet ennyire saját nemzete ellensége egy szlovák környezetbe került magyar. A tanító egy szülői értekezleten aztán azt mondta, ő már nem magyar – bár senki sem kérdezte, milyen nemzetiségű.

Hírdetés

A következő eset nyáron történt. Együtt utaztam egy magyarul nem beszélő nyugdíjas pozsonyi nénivel, aki magyar férje budapesti rokonaihoz igyekezett. Elmondta, azért megy egyedül, mert a férje addig nem hajlandó belépni Magyarországra, amíg a magyarok nem kérnek bocsánatot a szlovák nemzettől, s nem kárpótolják őket, mert például az Országház épületét is főleg szlovák munkások építették

A legmeghökkentőbb sztori a minap történt. Egy szlovákul beszélő férfi hívott fel, és köszönés, bemutatkozás helyett egyből nekem esett. Felszólított, hagyjuk abba a Pátria rádióban a magyar fasiszták népszerűsítését. Többször hallott a szélsőjobboldali pártról szóló dalt a magyar adásunkban, amit a szülei hallgatnak. Kiderült, legutóbb Cseh Tamás A jobbik részem című dalát vélte propagandának.

Mivel a válaszomra már nem volt kíváncsi, nem mondhattam el, hogy Bereményi Géza szövegírót Ady Endre Valaki útravált belőlünk című verse ihlette, s a költő idejében még nem volt Jobbik. Sőt az előadó, Cseh Tamás sem érte meg a párt felvirágzását. Felesleges lett volna bármit is mondani, úgyis feljelent bennünket az SNS-nél. Merthogy ezzel kezdte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »