A Jobbik önfelszámolása

Nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy Morvai Krisztina nélkül nem biztos, hogy a Jobbik parlamenti párt és politikai tényező lenne ez idő tájt. Ahhoz, hogy a párt bebizonyítsa, nem elveszett szavazat a rá adott voks, kellett egy főpróba, melynek kisebb a tétje, mint a parlamenti választásoké. Ez volt az 2009-es európai parlamenti választás.

Ahhoz, hogy ezen a megmérettetésen szép eredményt érjen el a szervezet, kellett egy húzónév, egy országosan ismert személyiség. Morvai Krisztina, akit a 2006-os rendőrterrort követően ismert és szeretett meg az ország jobbik fele, elvállalta, hogy a párt listavezetője és arca legyen ezen a választáson. A folytatást ismerjük, a Jobbik nemhogy bejutott, de közel 15%-ot szerzett az EP-választáson, majd közel húszat a parlamentin.

A párt szinte következetes és egyértelműen nemzeti politikát folytatott a parlamentben hat esztendeig, mígnem 2016 őszén elindult, és egyre határozottabb léptekkel közeledett a magát baloldalnak nevező politikai bűnszövetség választói tábora felé.  A politikai cselekvés és a retorika egyre vállalhatatlanabbá vált azok számára, akik komolyan gondolták a párt jelmondatát, miszerint „csak a nemzet”. Amit nyugodtan lecserélhetnének arra, hogy „csak a hatalom”. Még pontosabban: „csak a hatalom ábrándja”, mert hatalomra a maguk által hirdetett módon, abszolút többséggel egyhamar nem fognak jutni, 2018-ban bizonyosan nem.

Most, midőn Vona Gábor odáig jutott a nemzeti értékek és érdekek feladásában, hogy nyíltan kimondja, bárkivel kész összefogni Orbán ellen, Morvai Krisztina interjút ad a Jobbik által következetesen gyalázott Magyar Időknek, és a nyíltan szembe megy pártja aktuális retorikájával. Mert mit is mond a Jobbik? Azt, hogy Soros a Fidesz által kreált ellenségkép, aki kisebb veszélyt jelent a magyarok szabadságára, mint Orbán Viktor.

Morvai ezzel szemben elismeréssel szól a kormány bevándorlás-politikájáról, s kimondja azt is, hogy az „abszurd, életszerűtlen és embertelen” európai migrációs politika mögött egy „gonosz, ördögi terv” áll, amelynek megvalósulását, akár Soros tervezte azt, akár nem, minden erővel meg kell akadályozni. Szimbólumértékű, hogy Vona Gábor a Corvin közben párszáz ember előtt beszélt október 23-án, míg az általa ismételten gyalázott Orbán Viktort tízezrek hallgatták.

Borbély Zsolt Attila / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »