A Jobbik napokon belül népszavazást kezdeményezhet bevándorlásügyben – helyzeti előny a Fidesszel szemben

Komoly előkészületek zajlanak a Jobbiknál, hogy egy jogilag is kikezdhetetlen kérdést fogalmazzanak meg az általuk tervezett népszavazási kezdeményezéshez – értesült az atv.hu a legnagyobb ellenzéki párt stratégáinak környezetéből. Ha a referendum kiírásra kerül, bevándorlás kérdésében Vonáék helyzeti előnyre tehetnek szert a Fidesszel szemben.

Az uniós belügyminiszterek kvótarendszerrel kapcsolatos szeptember végi döntése nyomán Vona Gábor bejelentette, hogy a Jobbik elutasít mindenféle külső kényszert és támogatják a kormányt, ha az megtámadja a Magyarországra vonatkozó döntést az Európai Bíróság előtt.

„Meg kell fontolni egy népszavazás lehetőségét Magyarországon, ezzel is növelve a kormány mozgásterét és alkupozícióját” – tette hozzá a pártelnök, ám a SzektATV jobbikos forrásai szerint Vona nem csak a kormány mozgásterét szeretné ilyen módon növelni, hanem saját pártjáét is.

A Jobbik elnöke szerint ehhez az Európai Unió alapszerződését kellene először módosítani, hogy a migránsok elosztását szabályozó kvótarendszerről ügydöntő népszavazást lehessen tartani, de legalábbis tagállami szinten legyen lehetőség bármilyen uniós jogszabály népszavazással történő elutasítására.

Hírdetés

Vona tanácsadói mindenesetre már elkezdtek agyalni a hazai referendumhoz szükséges, frappáns kérdésen, amellyel azért küzdenek még a párt jogászai, mert az alapfogalmak (migráns, menekült, bevándorló stb.) jelentéstartalma sincs tisztázva – mondta forrásuk, hozzátéve: ahhoz, hogy a kezdeményezés ne akadjon fenn a bíróság rostáján, minden szóba jöhető buktatót ki akarnak küszöbölni.

A pártban úgy látják, hogy az uniós döntés elutasításához szinte nagyobb legitimációra van szüksége a kormánynak, mint amekkora felhatalmazást a kerítés építése kapott a nemzeti konzultáció által. Ezért sem lesznek könnyű helyzetben Orbánék, ha „befekszenek” a Jobbik ötletének. „Nem könnyű megmagyarázni, miért nem támogat a kormány egy ilyen, a menekültpolitikájába illeszkedő akciót”.

A népszavazással az ATV forrása szerint legalább két legyet ütne egy csapással a Jobbik. Egyfelől átvennénk a Fidesztől a kezdeményezést, és a témában innentől már nem csak „ők laknák be a politikai teret”, másrészt saját táboruk mozgósítása mellett a bizonytalanokat is meg tudnák szólítani egy leegyszerűsített kampánnyal, amely a feltett kérdésre adandó egyetlen szó („Nem!”) sulykolását jelentené.

Az informátor úgy látja, a Jobbik csak az adatbázisukból könnyedén össze tud szedni a referendum érdekében 200 ezer támogató aláírást, ráadásul a közhangulat is kellőképpen meg van dolgozva ahhoz, hogy az emberek ne egy ellenzéki próbálkozást lássanak a benne, hanem magát az ügyet, az ország megőrzését az idegenektől.

(SzektATV nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »