A Jobbik lefedi az egész népességet

Tovább növelte előnyét a Fidesz–KDNP, a támogatottságuk egy hónap alatt a teljes népességen belül 29-ről 31 százalékra nőtt – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből. A kutatás szerint a Jobbikra 14 százalék szavazna, az MSZP-re 7 százalék, míg a Demokratikus Koalíciót a teljes népességen belül 3 százalék választaná.

Az LMP-nek 4 százalékos a tábora, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (MKKP) és a Momentmum Mozgalomé 2-2 százalékos, az Együttre pedig 1 százalék voksolna. A felmérés során a többi kisebb párt (Párbeszéd, MOMA, Liberálisok) népszerűsége májusban nem érte el az 1 százalékot sem.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet, 48 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra a pártot választani tudók 22 százaléka voksolna, az MSZP-re 11 százalék, az LMP-re 6 százalék, a DK-ra 5 százalék, a Momentumra 4 százalék, míg az MKKP-ra 3 százalék szavazna. Az Együtt és a Párbeszéd ebben a kategóriában is rosszul áll, ezekre a pártokra ugyanis csak 1-1 százalék voksolna.

Hírdetés

A felmérés szerint stabil a kormánypártok előnye a biztos szavazók körében is, 51 százalékos támogatottságuk messze felülmúlja a Jobbik 20 százalékos, az MSZP 12 százalékos, az LMP 6 százalékos, valamint a DK 5 százalékos táborát. A kormánypárti szavazóknak továbbra is kimagasló az aktivitási rátájuk. Az Együttre, a PM-re, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százalék voksolna. A Momentum és az MKKP 2-2 százalékon áll.

A kutatás során megvizsgálták a szavazótáborok korcsoportok szerinti összetételét is. Az eredmények azt mutatják, hogy a korábbi mérésektől eltérően már nem az LMP, hanem az MKKP és a Momentum a legfiatalosabb párt. A Demokratikus Koalíció és az MSZP szimpatizánsai továbbra is az idősebb korosztályból kerülnek ki, míg a Jobbik szavazóinak korszerkezete – a néppártosodási folyamattal párhuzamosan – közeledik a teljes népesség megoszlásához.

A Fidesz folyamatosan veszíti el a fiatalok támogatását, az utóbbi mérések alkalmával ugyanis rendre alulreprezentált a párt a 30 éven aluliak körében. Májusban 11 százalékot értek el ebben a korcsoportban, ami az Iránytű Intézet méréseit tekintve rekordalacsonynak számít. Ezzel párhuzamosan az idősebbek aránya nő a Fidesz-táboron belül.

mno


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »