A Jobbik kitart, bukhat a többség

A Jobbik kitart, bukhat a többség

Nem támogatta a Fidesz a házbizottság mai ülésén a Jobbik arra vonatkozó javaslatát, hogy a letelepedési kötvények megszüntetése ügyében még holnap, a házszabálytól eltéréssel szavazzanak, azelőtt, hogy az alaptörvény-módosításról szavazna a parlament. Ezt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be a bizottság ülése után. A kérdés azért lényeges, mert a Jobbik korábban a letelepedési kötvények megszüntetéséhez kötötte a támogatását az alaptörvény módosításánál.

Kósa Lajos tájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz megítélése szerint az alaptörvény módosításához képest a letelepedési kötvények ügye jelentéktelen, így utóbbi esetében semmi nem indokolja a rendkívüli körülményeket, és arról majd a normál menetrendben tárgyal és szavazhat a parlament. „Mi az alaptörvény módosítását holnap meg fogjuk szavazni” – jelentette ki. A politikus reményét fejezte ki, hogy a Jobbik is támogatni fogja.

Hírdetés

Az ellenzéki párt kitart amellett, hogy csak abban az esetben szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha addig a letelepedési kötvényeket kivezetik – hangsúlyozta Kósa Lajos tájékoztatója után Volner János, a nemzeti párt frakcióvezetője. Meglátása szerint Orbán Viktor válaszút elé érkezett: el kell döntenie, hogy a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt, vagy meg szeretné védeni a „piszkos, offshore-cégeken keresztül lebonyolított kötvénybizniszt”. A politikus egyúttal új fejleménynek nevezte, hogy „a pénzszerzésben egyre gátlástalanabb Orbán Viktorék” gondoskodtak arról, hogy az Iszlám Állam fellegvárának számító Irakban is lehessen letelepedési kötvényt jegyezni, ez pedig tovább növeli a terrorveszélyt.

Volner János ismertette a Jobbikhoz közelinek tartott Iránytű Intézet legfrissebb felmérésének néhány adatát is, eszerint a Fidesz szavazóinak csupán 9 százaléka tartja előnyösnek a letelepedési kötvényeket, és elsöprő többségük, 86 százalékuk tart attól, hogy a papírokhoz terroristák vagy a terrorizmust támogató magánszemélyek is hozzájuthatnak. A kutatás szerint a Fidesz szavazóinak több mint fele ráadásul támogatja a Jobbikot abban, hogy feltételhez kötötte az alaptörvény megszavazását.

A Jobbik mellett az LMP is kitart korábbi álláspontja mellett, a frakció tagjai nem fognak gombot nyomni a holnapi szavazáson. Hadházy Ákos, a párt társelnöke szerint ugyanis nem látnak semmi olyat a beterjesztett alkotmánymódosításban, ami a jelenlegi jogrendszerhez képest bármi újat hozna, ők pedig – mint fogalmazott – nem fognak asszisztálni egy kommunikációs lépéshez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »