A Jobbik hazazavarná az izraeli nagykövetet

A Jobbik hazazavarná az izraeli nagykövetet

Távozzon Ilan Mor „kellemetlen”, történelemhamisító kirohanása miatt! – követeli a Jobbik kedden kiadott közleményében. Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő nehezményezte, hogy Ilan Mor izraeli nagykövet „minden jóérzésű magyar embert megbotránkoztatva”, a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Wars for Nothing című dalának színpadképében szerepelő felirat eltávolítását követelte, amit az énekesnő is művészi alkotószabadságának megsértéseként értékelt.
Az izraeli diplomata szerint a “2014 július – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több mint 500 gyerek” mondat egy „kellemetlen” Izrael-ellenes politikai üzenet.

Hírdetés

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint viszont azzal, hogy a nagykövet „kéretlenül beleavatkozott hazánk belügyeibe”, illetve „antidemokratikus módon cenzúrázgatni kívánt volna egy rendkívül népszerű magyar dalt”, diplomáciai feladatának határait messze túllépte. Hegedűsné hozzátette, hogy kijelentése olyannyira szélsőségesen rasszista megnyilvánulás, hogy ezzel Ilan Mor egyszer és mindenkorra kiírta magát az európai értékrendet képviselő diplomaták sorából.

Sajnálatos ugyanakkor – jegyezte meg a Jobbik politikusa -, hogy „ez a fajta gyűlöletbeszéd korántsem példa nélküli Izrael állama hivatalos képviselői körében, így nemcsak a 2014-es bombázások ártatlan gyermekáldozatainak az emlékét csúfolják meg kegyeletsértő módon, hanem az azt megelőző terrorhadjáratokban meggyilkoltak és elüldözött tízezrekét is”. A nemzeti párt meggyőződése, hogy „kormányzati szintre emelt történelemhamisítás helyett az ENSZ által háborús bűnöknek minősített tettekkel történő őszinte szembenézésre lenne szükség, és az elkövetőknek pedig nemzetközi bíróság előtt kellene felelniük tetteikért”.

Ezek után a Jobbik felszólította a magyar külügyet, hogy határolódjon el Ilan Mortól, és kérje a nagykövet felmentését alkalmatlanság miatt. Továbbá azt kérik az MTVA illetékeseitől, hogy álljanak ki az előadóművész mellett, és „védjék meg ezáltal is hazánk becsületét”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »