A Jobbik EP-delegációjának nyilatkozata a „Magyarországi helyzetről” történt szavazásról

A „Magyarországi helyzetről” az Európai Parlament frakciói két állásfoglalási indítványt nyújtottak be. Az egyiket a négy balliberális képviselőcsoport közösen jegyezte, a másikat a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt nyújtotta be. A Jobbik képviselői mindkét indítványt, amelyek a liberális dogmák alapján a magyar migránspolitikát támadják, elfogadhatatlannak ítélték meg.

A négypárti határozatot a parlament jelentős többséggel (393 igen, 221 nem, 64 tartózkodás) elfogadta. Ebben kezdeményezik az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás elindítását. Az eljárás végén Magyarországgal szemben súlyos szankciókat vezethetnek be, ideértve szavazati jogának megvonását az Európai Tanácsban. Ezt az eljárást, amit a szankciók körében „atomfegyvernek” is neveznek, példátlan módon az Unió történetében elsőként Magyarországgal szemben vetnék be.

Hírdetés

A Jobbik Magyarországért Mozgalom mindhárom képviselője elutasította az állásfoglalást, és a 7. cikk elindításáról szóló külön szavazáson is természetesen nemmel voksolt.

A Néppárt által benyújtott indítvány stílusában, és részben tartalmában enyhébb megfogalmazású. Ugyanakkor ők is bírálják az eredményes határvédelem érdekében meghozott – az Országgyűlésben a Jobbik által is támogatott – jogszabályokat, valamint a jövőre nézve – feltételesen, de – az ominózus 7. cikk elindítását helyezte volna kilátásba. Az erről az indítványról történő szavazás az előző elfogadását követően okafogyottá vált.

A Jobbik EP-delegációja nevében: Balczó Zoltán delegációvezető


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »