A Jobbik elvesztette a lelkét – Petrás János Kárpátia-énekes a Mandinernek

A Jobbik elvesztette a lelkét – Petrás János Kárpátia-énekes a Mandinernek

Az Egyszerűen senkik vagytok c. új Kárpátia-dal klipjében a baloldali kulcsfigurák mellett a Jobbik képviselői is szerepelnek. Tényleg szakított a Kárpátia a Jobbikkal? Mi áll az új dal hátterében? Kik azok a senkik? „A Jóisten ránk rótta azt a feladatot, hogy politikai tényező legyünk” – mondja Petrás János zenekarvezető lapunknak, miközben a nemzeti rockért rajongókat felkavaró legfrissebb Kárpátia-dalról kérdezzük őt.

Nyáron írtunk úti riportot a Kárpátia koncertjéről, ma pedig újra hírt adtunk a koncertturnéival az egész országot felszántó nemzeti rockbandáról.

Most megjelent új daluk tarol ugyanis a nyilvánosságban: a baloldali és jobbikos politikusokat is kritizáló klip már több tízezres nézettséget ért el. Mit üzen a zenekar? Miért állítja pellengérre a Jobbikot? Petrás János frontember válaszolt kérdéseinkre.

Nagy vihart kavart legfrissebb dalotok, az Egyszerűen senkik vagytok. Mi volt az apropó?

Bár a dal magáért beszél, és én sem szeretném a saját dalunk műelemzőként boncolgatni, azért egyáltalán nem véletlen, hogy éppen mára időzítettük.

Vagyis?

Ma vették elő az EU Parlamentjében Magyarországot.

„Istentelen lusta csürhe, / Nem magyarnak való egy se! / Beszéltek itt összevissza, / Bolond szavát, bolond issza.”  Kikről énekelsz itt?

Mindenkiről szól, aki a magyar nemzet ellen áskálódik.

A klipben közismert baloldali szereplők mellett jobbikos politikusok is megjelennek kitakart szemmel.

Hírdetés

Csak egy kulcsszót mondok: szivárványkoalíció. Miért kell a Jobbiknak mindenáron együtt mozogni, együtt megjelenni, szövetségre lépni azokkal, akik behívják az EU-s ügyészséget? Miért nem tudunk megmaradni függetlennek? A Jobbik elvesztette a lelkét, az a közösség, az az érzés és motiváció, ami benne volt, már elveszett. Egy biztos: nem a Kárpátia változott, mi kitartunk a korábbi értékeink mellett.

Mit gondolsz, más nemzeti rockot játszó zenekarok is egyetértenek az üzenettel, kihátrálnának a Jobbik mögül?

A dalban Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere vokálozik: ő egész biztos egyetért az üzenettel.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) a Kárpátia pellengérén

Milyen volt eddig a dal fogadtatása? A magyar sajtóban tarolt.

Déltől szinte ráragadt a fülemre a telefon, mindenki érdeklődött, ennek pedig nagyon örülünk! Azt hiszem, nincs még egy zenekar Magyarországon, aki ennyire politikai tényező tudna lenni. A Jóisten ránk rótta azt a feladatot, hogy politikai tényező legyünk,

így időről időre ki kell fejezzük a véleményünket. Ez a dal egy közéleti kinyilatkoztatás, ha úgy tetszik, egy nyílt levél. Ezért is lett szándékosan egyszerű. Egyébként az idén megjelenő új lemezünkön is hallható lesz. 

Miért nem írtatok egy nyílt levelet?

Igen, kitehettünk volna egy állásfoglalást is, hogy ettől és attól elhatárolódunk, ezt elolvasták volna páran – vagy nem –, így viszont nagyon sokakhoz eljut az üzenet. És így mindenki tudja, kiket gondolunk

Fénykép: Földházi Árpád


Forrás:mandiner.hu
Tovább a cikkre »