A jemeni húszik ballisztikus rakétákat lőttek ki Izraelre

A jemeni húszik ballisztikus rakétákat lőttek ki Izraelre

Az izraeli Arrow 3 nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer vasárnap lelőtt egy, a jemeni húszik által indított ballisztikus rakétát.

A húszik azt követően lőtték ki a rakétát, hogy Hudaydah kikötője szombaton egy izraeli légicsapás célpontja volt. Az izraeliek a támadásban korszerű F-35-ös vadászgépeket is bevetettek.

A húszik vasárnap bejelentették, hogy több ballisztikus rakétát lőttek ki Eilatra – jelentette a Times of Israel.

A húszik már a szombati légicsapás után megtorlással fenyegetőztek:

Izrael agressziója a Hudaydah kormányzóság polgári létesítményei ellen megerősíti a jemeni válasz elkerülhetetlenségét”.

A szombati légicsapásban a húszi Al-Masira televízió szerint három ember meghalt és 87 megsebesült.

A Jerusalem Post szerint izraeli tisztviselők a szombati légicsapás után azt mondták, hogy már számítanak a jemeni megtorlásra, de válaszolni fognak.

Hírdetés

A Hudaydahban égő tűz az egész Közel-Keleten látható, és a jelentősége egyértelmű. A húszik több mint kétszázszor támadtak ránk.Első alkalommal támadtak izraeli civileket. Mi eltaláltuk őket. És ezt fogjuk tenni, amikor csak szükséges lesz”

– mondta Yo’av Galant védelmi miniszter.

A szombati izraeli légicsapás egy Tel-Aviv elleni, egy halálos áldozatot követelő húszi légicsapást követett.

Az izraeli kabinet döntése a Hosszú kar hadműveletről azonban nem volt egyhangú.

Egy finomítót és a jemeni légierő létesítményeit találták el, hogy megzavarják az iráni fegyverek szállítását. A húszik iráni drónokat és rakétákat használtak az Izrael elleni támadásokban és a Vörös-tengeren a teherhajók ellen.

Hudaydahon keresztül nemcsak humanitárius segélyek, hanem fegyverek is áramlanak Jemen húszik által ellenőrzött részébe.

Teherán elítélte a támadást, mivel az veszélyes kalandvágyból háborút szíthat a térségben. António Guterres ENSZ-főtitkár is aggódik az izraeli támadás miatt.

A támadásra figyelmeztető szirénák Izrael északi részén is megszólaltak a Dél-Libanonból kilőtt lövedékek miatt. Szintén tegnap este az izraeli légierő két fegyverraktárt is eltalált Libanonban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »