A járvány második éve (Visszapillantó 4.)

A járvány második éve  (Visszapillantó  4.)

Folytatjuk az elmúlt esztendő néhány fontos, lapunkban is megjelent gazdasági vonatkozású eseményének felelevenítését.

Június

Jó példák. Csíki gazdák csoportja tett látogatást Háromszéken. A körúton állattenyésztésre, növénytermesztésre berendezkedett egységeket látogattak meg: Dancs Adorján francia eredetű, Lacaune fajtájú juhokat tenyésztő, nagyfokú automatizálásra alapozott kovásznai juhfarmját, Komolló mellett pedig a PetWorld Kft. Suffolk húsjuhfarmját, Kökösnél a Solfarm Kft. burgonyatároló, -csomagoló és eladási központját, Sepsikőröspatakon egy, a Költő család tulajdonában lévő 180 fős tejelőállományú farmot, Bodokon pedig Jákó Tibor tehénfarmját.

Globális adóreform készül. A társasági adóztatás globális reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei. A résztvevők által történelminek nevezett megállapodás szerint a felek alapelvként fogadják el a 15 százalékos társaságiadó-kulcs minimumát. Ugyanakkor az uniós tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament tárgyalódelegációja is megállapodott abban, hogy a 750 millió euró feletti éves globális árbevétellel rendelkező multinacionális cégeket adózási transzparen­ciára kényszeríti.

Megvásárolják a dohánygyárat. Antal Árpád polgármester, valamint a volt tulajdonos vagyonát értékesítő csődbiztos aláírta a sepsiszentgyörgyi dohánygyár évek óta üresen álló ingatlanegyütteséről szóló adásvételi szerződést, így a városé lett Sepsiszentgyörgy legismertebb ipartörténeti műemléke.

Alkalmazottak. Romániá­ban 2021 márciusában közel ötmillió (4,951 millió) főt tett ki az alkalmazottak száma, amely az előző év azonos időszakához képest 0,5 százalékos, 24,9 ezer fős csökkenést jelent. Az Erdélystat elemzése szerint ugyanakkor márciusban az országos egy főre jutó nettó átlagkereset 3547 lej volt, mely 2020 azonos hónapjához képest 7,7 százalékos növekedést mutat egy szintén erre az időszakra vetített 3,1 százalékos pénzromlás mellett.

Áradás. Nagy problémákat okozott az állattartó gazdák számára a Feketeügy – és más folyók – áradása. Kaszálókat, legelőket, mezei kultúrákat öntött el a víz, csupán Uzon községben – a közigazgatásilag ide tartozó falvakkal együtt – az elárasztott terület jóval meghaladta az ezer hektárt. Magyarhermányban udvarokat, pincéket tett tönkre a medréből kilépett Eger-patak, a legnagyobb kárt a református templom szenvedte el. A kormányhivatal összesítése szerint az áradások 12 településen okoztak jelentős károkat. 19 gazdaságot, 790 hektárnyi szántóföldet és ezer hektár legelőt öntött el a víz, megrongálva egy hidat, hét pallót-átereszt, közel másfél kilométer megyei besorolású utat, valamint 6,4 kilométer községi utat. Emellett nyolc védmű (gát vagy zsilip) is megsérült.

Sepsi Card. Sepsiszentgyörgy képviselő-testülete jóváhagyta a Sepsi kártyára vonatkozó határozatot, amellyel kedvezményt nyújtanak a helyi lakosoknak, valamint a városban tanuló diákoknak az önkormányzat tulajdonát képező szabadidős és sportlétesítményekben.  

Július

Felemás kilábalás. Az európai országok többségében a makrogazdasági mutatók még nem érték el a koronavírus-járvány előtti, vagyis a 2019-es szintet, ugyanakkor egyre nagyobb ütemű gazdasági növekedésről számoltak be a statisztikusok.

Hírdetés

A vártnál gyorsabb bővülés. Enyhén felfelé módosította az Országos Statisztikai Intézet a hazai gazdaságnak az első negyedévre vonatkozó növekedését, így az előző negyedévhez mérten 2,9 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a korábban közölt 2,8 százalék helyett. Az Európai Bizottság idén a tagállamok közül Romániában számított a legnagyobb, 7,4 százalékos gazdasági növekedésre, amely jóval nagyobb a korábbi prognózisban előrevetített 5,1 százalékos GDP-bővülésnél.

Új időszak, új pályázatok. A gelencei önkormányzat dísztermében első találkozóját tartotta a Vállalkozók Műhelye. A rendezvény egy új sorozat kezdetét jelentette Gelencén, ahová a vállalkozókat és a vállalkozni vágyókat hívják meg együtt gondolkodásra, a helyi gazdasági élet fejlesztésére, illetve a fiatalok bátorítására a lehetőségek kihasználása érdekében. Az első rendezvény mottója Új időszak, új pályázatok volt.

Beruházás. Pályázaton nyert, két elhanyagolt zöld­övezet felújítására, parkosítására és berendezésére szerzett kétmillió eurós költségvetésű beruházás indult el Baróton, amelynek két százalékát kell önrészként állja a város.

Digitalizáció. A koronavírus-járvány nagyot lendített a vállalkozások digitális érettségén, 6–8 éves előrelépést hozott világszinten, az idegenforgalom területén viszont még mindig jelentős a lemaradás, Magyarországon is jelenleg ez a legkevésbé digitalizált ágazat – állította Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, az anyaországi Digitális Turizmus Szövetség egyik életre hívója. A szövetség célja, hogy többpillérű támogatást nyújtson, hídként, moderátorként lépjen fel a turisztikai és az informatikai ágazat között Székelyföldön is.

Vagyon. 2020-ban 6 százalékkal gyarapodott 2019-hez képest és történelmi csúcsot ért el a hazai háztartások nettó vagyona, amelynek 75 százalékát az ingatlanvagyon teszi ki – közölte a jegybank. A lakosság nettó vagyona elérte a 2400 milliárd lejt, ebből az ingatlanvagyon 1800 milliárd lej.

Medvegondok. Miközben egész nyáron számtalan medvetámadásról lehetett olvasni, Cristian Ghinea beruházási és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben mérik fel a romániai barnamedve-állományt, amelyről most még csak annyit tudni, hogy Európában a legnagyobb.

 

Augusztus

Vita. Ellentmondó statisztikai adatokat idézve vita alakult ki Miklós Zoltán parlamenti képviselő és  Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-elhelyezési ügynökség vezetője között a megyei bérek tekintetében.

Szociális vállalkozás. Akácos Mihály 36 éves gelencei vállalkozó bemutatta az általa beindított új szociális vállalkozást. Az Asimcovnak köszönhetően nyert százezer eurós vissza nem térítendő támogatásból tájépítészettel, parkok, zöld­övezetek karbantartásával, járdák, udvarok tisztán tartásával, fanyeséssel foglalkozó, öt alkalmazottat munkáltató vállalkozásról van szó.

Zuhanó turizmus. A turisztikai iparágban tevékenykedő háromszéki cégek üzleti forgalma 30 százalékkal esett vissza 2020-ban, és profit helyett sok esetben inkább veszteséget könyvelhettek el. A megyei kamara részletes elemzése szerint a korlátozó intézkedések miatt a legszembetűnőbb visszaesést az utazási irodák esetében tapasztalták, itt a forgalom megfeleződött (-46 százalék), 3,6 millió lej helyett mindössze 1,9 millió lejjel zártak a cégek, bruttó veszteségük 0,26 millió lej volt. A vendéglátás minimális nyereséggel zárt (a visszaesés a 2019-es évhez viszonyítva 65 százalékos), az üzleti forgalmuk 25 százalékkal csökkent. Abszolút számokban ez 3,3 millió lejes bruttó nyereséget (2019-ben 9 millió lej volt) és 66,5 millió lejes forgalmat jelent (ez 2019-ben 88,2 millió lej volt). A szálláshely-szolgáltatásban az üzleti forgalom csökkenése 34 százalékos, 1,3 milliós veszteség mellett.

Árrobbanás előtt. Megjósolhatatlan, mikor és milyen szinten állapodik majd meg a villanyáram és a földgáz árának növekedése – nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke. A milliókat érintő probléma megoldásáról azonban egyelőre csak ötleteltek a kormányzók.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »