A japán haditengerészet repülőgépei és hordozói

A japán haditengerészet repülőgépei és hordozói

Az ’41-42-es időszakban a japán flotta fő ütőképessége a repülőgép-hordozókban és azok repülőgépeiben rejlett. Alábbi cikkünkben ennek az erőnek a technikai fejlesztéseit láthatjuk.

Az A6M Zero-sen (Rei-sen)

A háború középső szakaszában (1941-43) a Mitsubishi Zero volt a világ egyik leghatékonyabb repülőgépe. A típus elsősorban a manőverező képességével tűnt ki, ami gyakorlatilag minden gépnél jobb volt. Ezt elsősorban a könnyű szerkezettel érte el. Emellett voltak más előnyei is a típusnak, aminek az okait lentebb magyarázzuk.

Alaptulajdonságok

A japánok tipikusan léghűtéses csillagmotorokat alkalmaztak, amik egyszerűek és strapabíróak voltak. A Zerót hajtó Sakae motor emellett alacsony terhelés mellett üzemanyag-takarékosan tudott repülni, ami hozzájárult a Zero hatósugarához.

A japánok a lehető legkönnyebbre tervezték a vadászgépeiket. Ez hozzájárult a nagy hatósugárhoz, ami jelentős előnynek számított. A Zero hatótávolsága üzemanyag-póttartállyal elérte a 3100 kilométert.

Aluminium-cink ötvözet

A Zero egyik jellemzője, hogy könnyű volt. Ennek több oka is létezett, az egyik a gyártáshoz használt szerkezeti anyag. A Zero egy speciális aluminium-cink ötvözetből készült, ami könnyű és erős volt. Az ötvözet neve Ultra Szuper Duraluminium volt. A kis tömeg másik oka, hogy tervezéskor csökkentették a biztonsági tényezőket, hogy vékonyabb lehessen a gép burkolata.

Műszerek

A Zero egyik jellegzetessége, hogy egyszerű volt a pilóta műszerfala. Ez nem terhelte túl a pilótát és könnyű volt megtanulni.

A japánok egyik hátránya az volt, hogy a repülőgép-rádióik nem voltak olyan fejlettek, mint az amerikai haditengerészet esetében. Ennek nem csak technikai okai voltak, hanem a japán híradási gyakorlat is szerepet játszott. A japánok gyakran rádiócsendben repültek, hogy az ellenség ne tudja őket lehallgatni, és szigorúan meg volt szabva, hogy mikor használhatják a rádiót. A japánok a Zerok egy részéből ki is szerelték a rádiókat, hogy tovább csökkentsék vele a gép súlyát.

A japán hordozók csapásmérő képességeinek okai

A japán tengerészti légierő egyik fő előnye az amerikaiakkal szemben az volt, hogy a repülőgép-hordozóikról felszálló repülőgépeik hatótávolsága jelentősen nagyobb volt. Ezért a japán hordozók olyan távolságról tudtak támadást indítani az amerikai hajók ellen, amiről az amerikai hordozók képtelenek voltak ellentámadást indítani.

Ennek alapvetően az volt az oka, hogy a japánok a világháború előtt úgy ítélték meg, hogy a repülőgép-hordozók nagyon sérülékenyek. Ezért úgy gondolták, hogy az a fél nyerhet egy csatában, amelyik először támad. Ezért az amerikaiaknál nagyobb hatótávolságú repülőgépeket építettek, hogy először tudjanak támadni.

Hírdetés

Egy ezzel kapcsolatos másik tényező, hogy a japánok úgy tervezték a hajóikról indított repülőgépeik utazósebességét, hogy a lehetőleg hasonló legyen a különböző típusok esetén. Ezért a különböző típusú repülőgépekből (zuhanóbombázók, torpedóvetők, vadászgépek) álló kötelékeket könnyben tudták egyben tartani. Ezzel szemben 42-ben az amerikai haditengerészet repülőgépei jelentősen különböző sebességgel repültek.

A háború elején a japán tengerészeti légierő egyik előnye az volt, hogy jobban képesek voltak összpontosítani a különböző hordozókról felszálló repülőgépek támadását. Ezzel szemben 1942-ben az amerikai hordozók gyakorlatilag laza koordinációban indították a repülőgépeket. Ezért a japánok több repülőgépet tudtak összpontosítani egy célpont ellen.

A japán hordozók további tulajdonságai

A japán hordozók egyik technikai fejlesztése a repülőgépek leszállását elősegítő jelzőlámpák voltak. Ezzel a rendszerrel még a háború végére jellemző tapasztalatlan pilótákkal is le tudtak szállni a hordozókra. Ezzel szemben az amerikaiak manuálisan, zászlókkal jelezték a pilótáiknak a leszállás során.

A japán hordozók tipikusan kétszintes hangártérrel rendelkeztek, míg az amerikaiak eggyel. Ennek ellenére az amerikai hordozók több gépet tudtak kezelni, mivel az amerikaiak a startfedélzetet is használták a gépek tárolására, míg a japánok csak a hangártereket. Viszont a japán hordozóknak voltak tartalék gépeik, melyek a hajókon összeszerelhetőek voltak. A japán hordozókra jellemző volt, hogy zárt hangárokkal rendelkeztek, míg az amerikaiak nyitottak voltak.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.chuckhawks.com/zero_A6M.htm

http://pwencycl.kgbudge.com/A/6/A6M_Zero.htm

http://pwencycl.kgbudge.com/S/a/Sakae_aircraft_engine.htm

http://pwencycl.kgbudge.com/A/l/Aluminum.htm

http://www.warbirdsresourcegroup.org/IJARG/a6mzero.htm

http://www.warbirdsresourcegroup.org/NARG/wildcat-specs.html

http://pwencycl.kgbudge.com/A/i/Aircraft_Specifications.htm

http://pwencycl.kgbudge.com/A/i/Aircraft_Carriers.htm

http://pwencycl.kgbudge.com/D/3/D3A_Val.htm

http://www.navweaps.com/Weapons/WNJAP_161-45_3ns.php

http://pwencycl.kgbudge.com/J/u/Junyo_class.htm


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »