A hűtőben tartja ezeket az ételeket? Nem kellene

A hűtőben tartja ezeket az ételeket? Nem kellene

A legtöbben úgy gondolják, az ételeknek az a legjobb, ha a hűtőben várják ki az elfogyasztásuk, felhasználásuk idejét. Csakhogy ez nem minden esetben igaz! Mutatjuk, melyek azok, amelyeket a hosszabb eltarthatóság és jobb íz érdekében okosabb szobahőmérsékleten őrizni.

A thehealthy.com által összeállított lista első helyén a C-vitaminban, káliumban és más egészséges tápanyagokban gazdag paradicsom áll. Drana Greene dietetikus úgy vélekedik, hogy ha hűtőbe rakjuk a paradicsomot, az negatívan befolyásolhatja az állagát és az ízét. Tároljuk inkább a konyhapulton, főleg akkor, ha másnap tervezzük elfogyasztani. Amennyiben eddig a hűtőben őriztük a krumplit, azonnal vegyük ki, és tegyük sötét, hűvös helyre! Hűtés hatására a benne lévő burgonyakeményítő gyorsabban alakul át cukorrá, ezen cukrok pedig sütés közben rákkeltő akrilamidot termelhetnek – figyelmeztet az angliai Egészségügyi Minisztérium irányítása alá tartozó népegészségügyi szolgálat, a Public Health England – írja a Házipatika.com. 

Hírdetés

Ha a banánt hűtőbe tesszük, megbarnul, ebből is látszik, hogy nem való a fridzsiderbe -magyarázza Robin Foroutan dietetikus. Az A-, B- és K-vitaminban dúskáló gyümölcsöt általában még azelőtt vásároljuk meg, hogy megért volna, a hűtés azonban lassítja az érési folyamatot, amelyhez egyébként szobahőmérséklet szükséges. A friss zöldfűszereket is inkább tegyük bele egy pohár szobahőmérsékletű vízbe, és úgy tároljuk a felhasználásig valamilyen napfénytől védett helyen, például a konyhapulton. A hűtőben könnyen kiszáradhatnak és elveszíthetik ízüket, részletezi Greene.

A vöröshagymát se tegyük hűtőbe: amíg meg nem hámozzuk, fel nem aprítjuk, hűvös, száraz, sötét és jól szellőző helyen kell tartani az amerikai Nemzeti Hagymaszövetség álláspontja szerint. A fokhagyma ugyancsak szobahőmérsékleten érzi magát a legjobban. A hűtőszekrényben tárolt méz könnyen megszilárdulhat, ami nehezíti a használatát, így célszerű ezt az édes finomságot egy jól zárható üvegben olyan hűvös helyre tenni, ahol védve van a közvetlen napfénytől. Meglepő módon sokan a kávét is hűtőbe rakják, pedig nem ott lenne a helye: a fridzsiderben ugyanis könnyen átveheti az ott tárolt dolgok ízét. Őrizzük inkább jól záródó dobozban egy napfénytől védett helyen, így az ínycsiklandó zamata is tovább megmarad.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »