A hősiesség világában merülhetnek el a középiskolások a Pázmány Bölcsész Junior Egyetemen

A hősiesség világában merülhetnek el a középiskolások a Pázmány Bölcsész Junior Egyetemen

A Pázmány Bölcsész Junior Egyetem egyedülálló lehetőséget kínál a középiskolás diákok számára, hogy bepillantást nyerjenek a humán tudományok világába. Az Intro középiskolás programcsomag részeként megvalósuló eseménysorozat novembertől májusig tart, és különféle izgalmas témák köré szervezett előadásokat kínál, melyek a 2024/25-ös tanévben a hős és hősiesség kérdéskörét járják körül.

A Pázmány Bölcsész Junior Egyetem célja, hogy közelebb hozza a középiskolásokat a humán tudományokhoz, és megismertesse őket a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar sokszínű világával.

A Pázmány Bölcsész Junior Egyetem ötlete 2016 végén született meg a Hallgatói Önkormányzat, a Vitéz János Tanárképző Központ és a Dékáni Hivatal együttműködésében. Az elsődleges cél egy olyan „miniegyetem” létrehozása volt, ahol a diákok néhány napra egyetemistává válhatnak, és részt vehetnek a kar oktatóinak interaktív előadásain, szemináriumain. A kezdetekben még nyári tábor formájában megrendezett események 2017-től ötven résztvevőig növelték a létszámot, ám a covidjárvány hatására új formát kellett találni.

A járványhelyzet adta kényszer új lehetőséget is teremtett: a Junior Egyetem 2021-ben teljes egészében online térbe költözött. A stúdióminőségben felvett, mintegy 30 perces videókon keresztül a középiskolások kényelmesen, otthonról követhetik oktatóink előadásait. Az eddigi években a program különféle témákat járt körbe: a sorozatok és filmek humán tudományos szemléletű elemzésétől a jövő kérdésein át egészen a béke társadalomtudományi megközelítéséig.

Az idei téma: hős és hősiesség

A 2024/25-ös tanév előadásai a hősiesség fogalmát helyezik a középpontba, és interdiszciplináris keretek között közelítik meg a témát. Vajon mitől válik valaki hőssé? Hogyan változott a hősiesség fogalma az idők során? Mi a kapcsolat a hős mítoszok és a modern példaképek között? – többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ előadóink a program során.

A videók elérhetősége és a részvétel módja

Hírdetés

Az érdeklődők számára jó hír, hogy a junioregyetem előadásai szabadon megtekinthetők a YouTube-on, így nem szükséges regisztráció vagy előzetes jelentkezés. Az előadásokat havonta teszik közzé a Pázmány Bölcsészkar hivatalos csatornáján novembertől májusig. A programhoz bárki csatlakozhat, akit érdekelnek a humán tudományok, emellett a középiskolai tanároknak is ajánlják a videók oktatási segédanyagként való felhasználását.

Korábbi évadok visszatekintése

Az első online évadban (2021/22) a filmek és sorozatok humán tudományos elemzésével foglalkoztak. A Vaják-sorozaton keresztül a lengyel irodalom és a szláv mitológia kapcsolata, a Marvel-filmeken keresztül pedig a példaképek kérdése került fókuszba.

2022/23-ban a jövő nagy kérdéseit boncolgatták, míg a 2023/24-es évad a béke különféle megközelítéseire koncentrált. Készült előadás többek között az Apostoli Szentszék diplomáciai, béketeremtő törekvéseiről is, Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő tolmácsolásában.

Miért érdemes csatlakozni?

A Pázmány Bölcsész Junior Egyetem nem csupán az egyetemi karrier felé vezető út előszobája, hanem egy izgalmas lehetőség a középiskolások számára, hogy megtapasztalják a tudományos gondolkodás szépségeit. Az élményközpontú, sokszínű előadások révén a diákok nemcsak tudományos ismeretekkel gazdagodhatnak, hanem betekintést nyerhetnek a Pázmány BTK szellemiségébe és közösségébe is.

„Csatlakozz te is, és fedezd fel a hősiesség valódi arcát a Pázmány Bölcsész Junior Egyetem idei programjával! Kövesd a Pázmány Bölcsész Junior Egyetem programjait a YouTube-on, és maradj naprakész a legújabb előadásainkkal!” – hívják a fiatalokat a szervezők.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »