A horvátok felhagytak a regisztrációval, a rengeteg migráns miatt

Három csoportba osztják a horvát hatóságok a regisztrált menekülteket. Azok, akik Horvátországban akarnak maradni, azok, akik nem és egy harmadik úgynevezett sebezhető csoportra. A szlovén kormány bejelentette, hogy nem fognak úgynevezett biztonsági folyosót létrehozni a menekültek számára, hogy átmehessenek az országon, de befogadják a menedékkérelmeket és el is szállásolják a menekülteket.

Annyi migráns érkezett, hogy a horvát hatóságok felhagytak a regisztrációval. Rendőrsorfal is felvonult a vasútállomáson, ahol körülbelül 5 ezer migráns várja a vonatot. Ez az 5 ezer bevándorló éjszaka érkezett, ma napközben kevesen jönnek – Tovarnik 10.25

Három csoportra osztják a migránsokat

A migránst a  regisztráció után orvosi ellátásban részesültek, majd egy Zágráb melletti befogadóállomásra vitték őket. A horvát belügyminiszter még szerda este a szerb határ melletti Tovarnikra látogatott. „Ma reggel óta 1300 migráns érkezett. Ha többen jönnek, akkor több befogadó állomást nyitunk és a mostanihoz hasonló eljárást folytatunk” – mondta Ranko Ostojic.

Hírdetés

A regisztráció után a migránsokat három csoportba osztják: azok, akik Horvátországban akarnak maradni, azok, akik nem és egy harmadik úgynevezett sebezhető csoportra. A szlovén kormány bejelentette, hogy nem fognak úgynevezett biztonsági folyosót létrehozni a menekültek számára, hogy átmehessenek az országon, de befogadják a menedékkérelmeket és el is szállásolják a menekülteket.

„A horvát-szlovén álláspont nem ugyanaz, tehát a szlovének már bevezették a határellenőrzést csak egyel arrébb lévő határon, az, hogy a horvát közvélemény engedő, ennek nagyon örülök, szeretném látni, hogy három hét múlva milyen lesz. Két héttel ezelőtt a horvát kormány azt mondta, hogy őket abszolút nem érinti a menekültkérdés, most már igen. Ezen a nyáron Horvátország rendkívüli mértékben profitált a menekültekből, mert a horvát tengerpartot nem lepték el, az olasz, spanyolt igen. Ha ez a helyzet maradna jövő nyárig remélem, hogy szó nincs erről abban a pillanatban a horvát turizmus is megérzi ennek a hátrányát, de a jelenlegi első 1-2 nap teljesen más a hozzáállás és utána meglátjuk, hogy a konkrét tapasztalatok alapján ki milyen döntést fog hozni” – véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Horvátországban körülbelül 3 ezer embert tudnak elszállásolni a befogadó állomásokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »