A horvát rendőrség sorfalát törték át a migránsok

A horvát rendőrség sorfalát törték át a migránsok

Miközben egyre kevesebb bevándorló tartózkodik a horgosi határátkelőknél, úgy értesültünk, hogy a migránsok már a horvát határon szöknek át Magyarországra. Ezzel párhuzamosan a horvátországi, Tovarnikban a bevándorlók áttörték a helyi rendőrök által felállított kordonokat. A német migránsügyi hivatal vezetője közben lelépett. Ausztria és Magyarország között pedig pénteken újraindul a vonatközlekedés. Szijjártó Péter a helyzet megoldása érdekében fontos javaslatot tett az EU vezetésének asztalára.

Szerdán kétszer is bedöntötték a migránsok a kaput Horgos 2. határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni az országba. Kövekkel és palackokkal dobálóztak, a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be. A szerb rendőrök eközben tétlenül nézték az eseményeket, nem avatkoztak közbe. Sok migráns elindult inkább Horvátország felé, ahol már nincs regisztráció, mert nincs kapacitás rá. Többek között Ausztria és Szlovénia is a határok ellenőrzése mellett döntött. Szijjártó Péter javaslatokkal állt elő az EU vezetésének. Megszólalt a kormányszóvivő és Bakondi György is.

Hírdetés

15:38Káosz a tovarniki vasútállomáson – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A migránsok áttörték a rendőri sorfalat.15:36 Miközben mindenki a szerb–magyar határra figyel, értesüléseink szerint a migránsok már a horvát határon szöknek át Magyarországra. Olvasónk maga is látott átjönni egy huszonöt fős csoportot a határon, de korábban állítólag már negyvenen átgázoltak a környékbeli Karasica patakon is. 15:28 Románia továbbra sem támogatja a kötelező befogadási kvótákat az Európai Unióba érkezett menedékkérők szétosztásánál, és ennek megfelelően fog szavazni az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán – közölte Klaus Iohannis államfő csütörtökön Bukarestben. Iohannis szerint az Európai Parlamentben csütörtökön megszavazott javaslat ismeretében nem lehet kizárni, hogy az Európai Unió kötelezni fogja Romániát, hogy az általa felajánlott 1785-ös keretnél nagyobb számban fogadjon be menekülteket. Ez esetben Bukarest azt tervezi, hogy uniós alapok felhasználásával bővítsék a helyek számát a meglévő menekültbefogadó-központokban, vagy – „szélsőséges esetben” – akár újabbakat is építsenek. 15:28 Negyvenhárom újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön. A 29 afgán, 12 szír, egy-egy pakisztáni és iraki állampolgár elismerte a bűncselekmény elkövetését, ügyükben soron kívül, gyorsított eljárásban dönt a Szegedi Járásbíróság – tudatta a csoportvezető ügyész. (MTI) 15:28 Egységes európai migrációs politikát szorgalmazott Matteo Renzi olasz kormányfő csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Xavier Bettellel, az Európai Uniós soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnökével tartott Rómában. Kijelentette, hogy Európa a falak ledöntésére, nem pedig azok emelésére született. 15:28 Tíz embert vettek bűnügyi őrizetbe a rendőrök azok közül, akik részt vettek szerdán a röszkei határátkelőnél történt zavargásban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Csiszér-Kovács Viktória elmondta: 22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg „tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt”. Utóbbiak közül vettek őrizetbe 10 embert. (MTI) 15:27Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodik most már a két horgosi határátkelőhelynél, a legtöbben elindultak Horvátország felé – mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és migrációval megbízott illetékese az MTI tudósítójának csütörtök délután.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »