A horvát patrióták „neonáci” megemékezéseit tiltanák be az osztrákok

A horvát patrióták „neonáci” megemékezéseit tiltanák be az osztrákok

A világháború végén Bleiburgból deportálták vissza Jugoszláviába az idemenekült usztasákat és civileket, erre emlékeztek meg évente a horvátok. 

Az osztrák belügyminisztérium szerint „neonáci seregszemlévé” vált a bleiburgi esemény.

Évente összegyűlnek a dél-ausztriai Bleiburgban azok a horvátok, akik az idemenekülő, később lemészárolt usztasákról (a második világháború alatti horvát állami karhatalmi alakulatairól) akarnak megemlékezni. Azonban a Balkan Insight cikke szerint az osztrák belügyminisztérium szeretné betiltani a megemlékezéseket.

Hírdetés

1945-ben, a háború végén a jugoszláv partizánok a rivális csetnik (szerb királypárti) és usztasa milíciákat is kiszorították az ország nagy részéről. Ausztriába több ezer horvát menekült, köztük sok usztasa is, akik a britek előtt tették le a fegyvert. A brit csapatok azonban átadták őket a partizánoknak, akik különböző módokon (halálmenetek, táborok, kivégzések) tízezreket öltek meg közülük.

Mivel egyfajta horvát nemzetiszocialista seregszemlévé vált az esemény az utóbbi évtizedekben, a németországihoz hasonló módon örökös antifasiszta osztrák belügy úgy döntött, többé nem szeretné engedélyezni a Počasni Bleiburški vod – Bleiburger Ehrenzug (Tiszteletbeli Bleiburgi Szakasz) május közepi megemlékezéseit.

A Balkan Insight is megemlékezik róla, hogy az évente megrendezett eseményeken rendszeresek voltak az usztasa szimbólumok. Az osztrák belügy szerint sérti az 1955-ös osztrák államszerződést, ha engedélyezik az eseményt, hisz az osztrák állam alapító okiratában benne van, hogy nemzetiszocialista vagy fasiszta szervezetek nem működhetnek az országban és ezt a mindenkori kormányok mindig pedánsan be is tartják.

Karl Nehammer belügyminiszter szerdán tervezi bemutatni a betiltást indokló jelentést a kormánynak, amit aztán a parlament elé is terjeszthetnek (ami egy erre vonatkozó határozatot már meghozott tavaly nyáron). 2019-ben egyébként már betiltották bizonyos usztasa szimbólumok használatát. Idén és tavaly (részben a járvány miatt) egyébként nem tartottak a horvátok megemlékezést Bleiburgban. Pedig több év szünet után a mostani horvát kormány is támogatásáról biztosította azt.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »