A horvát legenda, aki újjáépíttette szülőfalujának lerombolt templomát

A horvát legenda, aki újjáépíttette szülőfalujának lerombolt templomát

Vedran Ćorluka kétségtelenül nem a legtechnikásabb horvát labdarúgó az elmúlt évtizedekből, azonban stabilitására jellemző, hogy 101 alkalommal szerepelt már hazája válogatottjában. A 32 éves hátvédnek borzasztóan nehéz gyerekkora volt, azonban két dologról sosem feledkezett meg: szülőföldjéről és a hitéről.

Vedran Ćorluka 1986-ban született Boszniában, Derventa településen, horvát szülők gyermekeként: mindösszesen hat éves volt, amikor a délszláv háború miatt mérnök édesapja úgy döntött, hogy Zágrábba költöznek, a jogász édesanyával és lánytestvérével. A tíz éven át tartó borzalmakat viszonylag békességben átélhették, azonban szülőfalujuk szinte teljesen elpusztult: a horvát kisebbség Ćorluka családhoz hasonlóan Horvátországba menekült, a katolikus templomot pedig ismeretlenek lerombolták.

A szupertehetséges Vedran előbb bajnok lett Horvátországban, húsz évesen pedig már a válogatottban is bemutatkozhatott. Ezután következett angliai pályafutása: öt éven keresztül szerepelt a szigetországban, hogy az elmúlt hat szezonját már a Lokomotiv Moszkvában töltse. Azonban nemcsak karrierjére figyelt, hanem egy egészen fantasztikus gesztust is gyakorolt: édesapjával, Jozóval úgy döntöttek, hogy újjáépítik szülőfalujuk katolikus templomát. Az építőmérnök édesapa megtervezte, Vedran Ćorluka pedig kifizette a költségek nagy részét. Nemes gesztusát később így kommentálta:

Hírdetés

“Nagyon fontos a hitem a családomnak, és nekem is. Habár családom elköltözött és Zágrábban él, de a szülőfalum mindig fontos szerepet fog betölteni az életemben. Az emberek büszkék arra, hogy honnan származnak, természetes, hogy a háborút követően igyekeznek segíteni. Én is így tettem, nemcsak anyagilag, hanem fizikailag is segítettem a munkában. A templomnak fontos szerepe van a falu életében: kicsi voltam a háború kitörésekor, nem emlékszem sok dologra, De azt tudom, hogy milyen fontos szerepe van a templomnak egy falu életében.


https://777blog.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »