A horvát elnök nekiment országa kormányának migránsügyben

A kormány nem készült fel kellően a migránsválság kezelésére – jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hétfőn a Nova TV esti híradójában.

A helyzet még mindig nem olyan stabil és biztonságos, mint amilyennek lennie kellene: aggasztó, hogy ellenőrzés nélkül ennyi ember jön be az országba, akikről nem tudjuk, kicsodák, és mit akarnak – mondta az államfő.

A határellenőrzés nem működik, és a helyzet csak azután javult, hogy a migránsok nagy részét Magyarországra szállították – tette hozzá.

A horvát kormány „B-terve”, miszerint az illegális bevándorlókat a magyar határ felé irányítják, reakció az „A-tervre”, amely nem is létezett – szögezte le Grabar-Kitarovic.

Hírdetés

„Merkel behúzta a kéziféket”

A napokban felmerült a kérdés, hogy vajon ezek a migránsok mind menekültek-e egyáltalán – jelentette ki az államfő.

„Merkel (német kancellár) behúzta a kéziféket, és nincs tudatában annak, hogy az a rengeteg autó, amely most feltorlódott az utakon, káoszt okozott” – mondta.

A horvát államfő úgy vélte: mindenkinek az az érdeke, hogy a helyzet ellenőrzés alatt álljon, csak abban nem tudnak megegyezni, hogy ezt milyen módon érjék el. Szerinte a horvát kormány túl könnyedén vette a problémát.

A jobboldali államfő és a baloldali kormány között ellentét feszül a migránsválság megítélésében, a szociáldemokraták már azzal is megvádolták az elnököt, hogy – egy menekültügyi biztos kinevezésével – párhuzamos „kabinet” kialakítására törekszik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »