A honvédség szerint ez okozhatott földrengéshez hasonló jelenségeket Magyarországon

Kedden az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium jelentette, hogy Heves megye bizonyos területein földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak kedden (azt a kutatóintézet kizárta, hogy valóban földrengés történhetett volna, de nem tudták megmagyarázni, hogy akkor mit is észleltek pontosan).

Az obszervatórium Facebook-bejegyzése alatt nemcsak Hevesben, hanem a szomszédos Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből is arról írtak az emberek, hogy robbanásszerű hangot hallottak. Miután a Heves vármegyei katasztrófavédelem közölte, hogy nem tudnak semmilyen robbanásról, felvetődött, hogy esetleg a magyar vadászgépek gyakorlatozása okozhatott hangrobbanást, és ezt hallhatták az emberek, valamint észlelhette az obszervatórium is.

Szerdán a Magyar Honvédség rövid közleményt adott ki minderről. Azt elismerték, hogy a gépek gyakorlatoztak, és ezáltal hangrobbanást okozhattak, de azt is hozzátették, hogy ezek a gyakorlatok korábban nem okoztak földrengéshez hasonló jelenségeket.

Hírdetés

"A Magyar Honvédség vadászgépei február 7-én a délelőtti órákban Heves vármegye térségében hajtottak végre kiképzési repülést. Ezen feladat során – betartva minden jogszabályt – minden lakott települést előírásszerűen kerültek, nem repültek be föléjük. Az eddigi repülési tapasztalatok alapján elmondható, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések sem okoztak soha »földrengésszerű« érzetet, amelyet bármilyen szenzoron ki tudtak mutatni" – írta a honvédség.

A földrengéshez hasonló jelenség amiatt a Törökországban történt katasztrófa miatt okozott nagy riadalmat, amelynek mostanra már több mint 15 ezer halálos áldozata van.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »