A hollywoodi átlagember

A hollywoodi filmek monopóliumának talán legkárosabb hatása egy irreális életvitel átlagosnak való bemutatása. A családban 1 ember dolgozik, de van legalább 2 jó minőségű autó, a házban minden gyereknek saját szobája van, hatalmas nappali is van. A kiadásokra mindig van pénz, soha nincsenek anyagi gondok, a család gyakran jár szórakozni.

Na most, egy átlagos filmbéli családi ház vagy egy központban lévő nagy lakás bérleti díja 7-8 ezer dollár/hó körül mozog azokon a helyeken, melyek az ilyen filmekben lenni szoktak, tehát New York, Chicago, Los Angeles, stb. Ha megvette valaki, azaz banki hitel van, akkor is ennek az összegnek a 80 %-a körül.

Az alapszabály: a kényelmes élethez nem szabad a jövedelem egyharmadánál többet a lakhatásra költeni. Azaz a konkrét esetben 22 ezer dollár nettó jövedelem mellett engedhető meg a fent leírt lakás. S mivel a feleség nem dolgozik, ilyen jövedelemmel a férjnek egymagában kell rendelkeznie.

Hírdetés

De mi a valóság? A medián – direkt mediánt írok, nem átlagot, mert az átlag nyilván magasabb – amerikai nettó havi jövedelem 2021-ben 3200 dollár volt.

Amerikában hány embernek van ilyen jövedelme? Nagyjából a lakosság 6 %-ának. Nem a világon, hanem a gazdag Amerikában!

Azaz a filmbeli átlagember messze nem átlagember, hanem a felső középosztály tagja.

Kb. mintha egy budapesti banki felsővezető életvitelét – átlag nettó havi 4 millió Ft – hazudnánk magyar átlagnak.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »