A hollandok többsége nem kér Ukrajnából

Tovább mélyítheti az Európai Unión belüli törésvonalakat az Ukrajnáról rendezendő holland népszavazás, amelyen a többség egyelőre elvetné a Brüsszel és Kijev között a társulásról kötött megállapodás ratifikálását. Nem javít az ukrán vezetés európai megítélésén az sem, hogy Kijev a minszki egyezményben foglaltak végrehajtása helyett új megállapodásban, Minszk 3-ban gondolkodik.

Elutasítja a hollandok háromnegyede az Európai Unió és Ukrajna között a társulásról szóló szerződést. Az NPO 1 tévécsatorna EenVandaag nevű műsora 27 ezres mintán végzett közvélemény-kutatást, miután három euroszkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy az országban nem kötelező érvényű népszavazást írjanak ki a kérdésről. A megkérdezettek 53 százaléka egyértelműen állította, hogy elmegy a referendumra, míg 17 százalékuk valószínűleg. Így a részvételi arány nagy eséllyel meghaladja a 30 százalékos küszöböt, ami ahhoz kell, hogy a kormány figyelembe vegye az eredményt. Mark Rutte miniszterelnök azonnal közölte, mérvadónak tekintik majd a népszavazás eredményét. Nem is nagyon tehetne mást a 2017-ben esedékes parlamenti választások előtt egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén.

Hírdetés

A részvételüket biztosra ígérők több mint fele szavazna nemmel a kérdésre, míg további negyedük hajlik arra, hogy elutasítsa a szerződés ratifikálását.

Ez is jelzi, hogy az európaiaknak kezd elegük lenni az ukrán válságból, nem támogatják az ország integrációját, s ezzel összefüggésben feloldanák az Oroszországgal szembeni szankciókat is. Természetesen már a népszavazás felvetődése is aggasztja a konfliktusba belesodródott európai elitet, amely érzékeli Ukrajna kapcsán a megosztottságot, így elkerülné a kérdés felszínre kerülését. Amennyiben azonban a hollandok a referendumon nemmel szavaznak, az elkerülhetetlenül nyílt vitát generál Ukrajnáról. Nem véletlen tehát, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azzal a felhívással fordult az NRC napilapnak nyilatkozva a hollandokhoz, hogy az április 6-ra tervezett népszavazáson ne vessék el a szerződést, mert szerinte ezzel „megnyitnák az utat egy európai válság” előtt. Mint hozzátette, ha a nem győz, akkor annak Oroszország lesz nagymértékben a haszonélvezője.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »