A „holland” szélsőbal szerint rasszista a holokauszt megemlékezés

A „holland” szélsőbal szerint rasszista a holokauszt megemlékezés

Egy hollandiai szélsőbaloldali párt egy holokauszt megemlékezés törlésére szólított fel, mondván, hogy az „eredendően rasszista” – számolt be az Algemeiner.

A főleg négerek és más színes bőrőűek dominálta BIJ1 párt, amely magát „antirasszistaként és dekolonialistaként” határozza meg, a felhívást a 2022. márciusi amszterdami önkormányzati választásokra készülő programtervezetében tette bele.

„A holokauszt és a második világháború holland áldozatainak május 4-i amszterdami hivatalos megemlékezésén nem emlékeznek meg a hollandok (vagy a Hollandia által támogatott erőszak) indonéz, suriname-i, koreai, iraki áldozatairól” – áll a szövegtervezetben.

Amíg ez így van, „Amszterdam nem adhat helyet” az eseménynek – írja a párt.

Hírdetés

A BIJ1 párt felhívása, amely a tavaly márciusi általános választásokon a 150 parlamenti helyből egyet szerzett meg, a zsidó szupremácista egyesületek tiltakozását váltotta ki. Ronny Naftaniel, a Hollandiai Zsidó Központi Tanács alelnöke kijelentette, hogy a felhívás „felháborító”.

„Tényleg nem értem, mit akarnak ezzel mondani” – mondta Naftaniel. „Az emléknap rasszista? Ez a vád valójában rasszista. Egyenesen sértés a Hollandiában meggyilkolt több mint 100 000 zsidó hozzátartozójával szemben”.

Jazie Veldhuyzen, a BIJ1 párt egyik tagja, aki a városi tanácsban való mandátumért indul, azóta közölte, hogy a párt megváltoztatta álláspontját. Ő nem igazán azt szeretné, hogy a rendezvényt eltöröljék, hanem azt, hogy „befogadóbbá tegyék” – mondta az RTVNH televíziónak.

A Sylvana Simons által vezetett BIJ1 egyike annak a két pártnak, amely 2018-ban képviseltette magát az amszterdami városi tanácsban, és amelyik nem volt hajlandó aláírni az „antiszemitizmus elleni küzdelemről” szóló közös nyilatkozatot.

A párt Izrael bojkottjáért is kampányol, mivel „színes bőrű szolidatirás” jegyében elkötelezett a palesztinok jogai mellett.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »