A holland rendőrség végezte a dolgát, de ez nem tetszik a szélsőségnek

A holland rendőrség hírszerző szolgálatai jogellenesen figyeltek meg egész lakossági csoportokat – állapította meg holland hírszerzési és biztonsági szolgálatok felügyelőbizottsága (CTIVD) csütörtökön közzétett jelentésében.

Home | Dutch Review Committee on the Intelligence and Security Services

Hírdetés

ctivd

Hollandia-szerte minden rendőri egységnek van saját hírszerző szolgálata, ezek a nemzeti hírszerző szolgálattal (AIVD) együttműködve figyelik azokat a személyeket, akik veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra.
   
A CTIVD jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a rendőrségi szervek egy-egy emberről vagy egy kisebb csoportról szóló bejelentés alapján néha az egész érintett közösséget megfigyelés alatt tartották, ami a holland törvények szerint jogellenes. A megfigyelés etnikai hovatartozás, vallási meggyőződés és hivatás alapján is történhetett.
   
A felügyeleti bizottság szerint 2022-ben egy öt hónapig tartó időszakban a rendőrségi hírszerzés három alkalommal teljes közösségeket figyelt meg illegálisan.
   
A holland törvények szigorú követelményeket támasztanak egy egész közösség megfigyelésével kapcsolatban. A hírszerző szolgálatnak először meg kell próbálnia a gyanúsítottakról más módon információhoz jutni, és alapos mérlegelés alá kell vetnie a megfigyelés kiterjesztését egész közösségekre vonatkozóan.
   
Hugo de Jonge ügyvivő belügyminiszter, a NOS műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy a jövőben jobban meg kell indokolni az ilyen fajta, közösségekre kiterjedő megfigyeléseket. Hangsúlyozta azonban, hogy „az esetek mindegyikében nemzetbiztonsági fenyegetésről volt szó”. Úgy érvelt, hogy ilyen ügyekben szükség lehet arra, hogy az illetékes szervek az egész közösségről „képet alkossanak, ami bizonyos feltételek mellett megengedhető. „Ez pedig elkerülhetetlenül magában foglalja egy adott közösséghez tartozók etnikai hátterének megismerését, anélkül hogy magának a vizsgálatnak ez legyen a célja” – tette hozzá.
   
A miniszter példaként említette Kína kibertámadásait és a gazdaság területén folytatott kémkedését Hollandiában.
   
A Control Alt Delete nevű, az etnikai profilalkotás ellen és a tisztességes bűnüldözésért kampányoló civil szervezet szerint a lakossági csoportok „részben etnikai alapon” történő megfigyelése sérti a diszkrimináció tilalmát. „A kormánynak kötelessége megvédeni az állampolgárokat a diszkriminációtól, de ennek nem tesz eleget” – nyilatkozott a civil szervezet képviselője a NOS hírportálnak.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »