A holland kormányfő valami nagyon erőset fogyaszthatott: "Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak"

A holland kormányfő valami nagyon erőset fogyaszthatott: "Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak"

A kelet-európai országok tartoznak azzal a partnereiknek, hogy többet tesznek az Európai Unióba irányuló migránsáradat megfékezésére – jelentette ki szombaton Mark Rutte holland kormányfő, aki egyben kérte azt is, hogy igazságosabban osszák el a "menekülteket" az uniós tagállamok között.

Rutte ezt azután közölte, hogy tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.


Mark Rutte vicces kedvében lehetett

"Nem lehet, hogy az olyan országok, mint Svédország, Hollandia és Németország vállaljanak oroszlánrészt a menedékkérők befogadásában" – mondta Rutte a holland közszolgálati televízióban szombaton, egy nappal az európai migránsválság kérdésében összehívott brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt.

Hírdetés

"Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak. Nagy összegeket fektettünk be náluk, és most túl keveset tesznek" – jegyezte meg a kormányfő.

Rutte hangsúlyozta: az EU soros elnöki tisztét január 1-től betöltő Hollandia kész arra, hogy nagyobb segítséget nyújtson a külső határok biztosításában nehézségekkel szembesülő országoknak.

Az EU szegényebb, keleti tagállamai ellenálltak a migránsoknak a 28 tagország közötti megosztására vonatkozó javaslatoknak. Orbán Viktor miniszterelnök kerítést építtetett a déli határon, amivel gyakorlatilag a szomszédos Horvátországra és Szlovéniára hárította át a problémát – jegyezte meg a holland kormányfő nyilatkozatát ismertető Reuters brit hírügynökség.

A hatalom felé menetelnek a radikálisok

Donald Tusk, aki korábban lengyel miniszterelnök volt, újságírók előtt szombaton azt hangsúlyozta, hogy az EU egyik legfontosabb feladata a kontinens határainak védelme.

"Nincs a mérsékelt centrista politikai tábor számára fontosabb feladat, mint Európa külső határainak visszaállítása" – mondta Tusk, aki Rutte Liberális Pártjának kongresszusán vett részt Hágában. "Csak így tudjuk megállítani a radikálisokat a hatalom felé tartó menetelésükben" – tette hozzá Tusk a "szélsőjobboldali", bevándorlásellenes pártoknak a népszerűségi listákon való előretörésére utalva.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »