A holland kormányfő újabb kínos ügybe keveredett

A holland kormányfő újabb kínos ügybe keveredett

A magyar kormányra dörgedelmeket szóró Mark Rutte holland miniszterelnök, aki az orosz vezetést sem szokta kímélni, falazott magas rangú holland diplomatáknak, akik a törvényhozás tudta nélkül üzletelhettek az oroszokkal.

A koalíciós tárgyalások kimenetelét is befolyásolhatja az újonnan kibontakozó jogállamisági botrány Hollandiában: mint azt oknyomozó portálok kedden megszellőztették, Mark Rutte miniszterelnök nem megfelelően tájékoztatta a holland alsóházat arról, hogy magas rangú holland diplomaták orosz partnereikkel tárgyaltak, s feltételezhetően megállapodásokat is kötöttek velük.

A sajtó idén immár másodszor közölt cikket az ügyben, most friss részletekkel, közérdekű adatigénylést követően. Az Oroszországgal ápolt kapcsolatok kérdése rendkívül érzékeny téma a Benelux-államban azóta, hogy 2014-ben az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es repülőjáratot Kelet-Ukrajna felett lelőtték. A hágai kormány szerint a gépet az oroszbarát szakadárok irányítása alatt álló Buk légvédelmi rakétával lőtték le, amely néhány nappal korábban érkezett Oroszországból érkezett.

Mark Rutte miniszterelnök azóta is kőkeményen támadja Oroszországot a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsban: a nyári szünet előtti utolsó EU-csúcson is az ellen érvelt, hogy Vlagyimir Putyin elnök részvételével elevenítsék fel a korábban rendszeres EU-orosz találkozókat.

Hírdetés

A mostani sajtóértesülések tükrében felháborodott a holland ellenzék, amelynek baloldali pártjai parlamenti vitát kezdeményeztek az ügyben. Erre legkorábban a parlamenti nyári szünetet követően, az ősszel kerülhet sor. Rutte még tavasszal, az első cikkek megjelenésekor azt mondta, hogy semmi különös nincs az oroszokkal – köztük a Gazprom és a Lukoil munkatársaival – való találkozókban. Szerinte

szabad véleménycsere történt a felek között, energetikai megállapodások pedig nem köttettek.

A két hírportál ezzel ellentétes következtetésre jutott: a birtokukba került dokumentumok szerint Hága maga kezdeményezett energetikai tárgyalásokat az oroszokkal, az egyeztetéseken pedig az Északi Áramlat 2 orosz földgázvezeték ügye, valamint az oroszokkal szembeni amerikai és uniós szankciók is terítéken voltak. Szerintük holland-orosz energetikai egyezségek is születtek, amelyekről szintén nem tudott a holland demokrácia letéteményese, a hágai parlament.

A márciusi parlamenti választásokat követő kormányalakítási tárgyalások kudarcba fulladtak, mert egy napvilágot látott feljegyzés szerint a liberális kormánypártok – a Rutte-féle Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) és a 66-os Demokraták (D66) – egy velük szemben kritikus kereszténydemokrata (CDA) politikus elmozdításán munkálkodtak.

Az ügy következtében bizalmatlansági indítvány nyújtottak be a parlamentben Rutte ellen, de túlélte a bizalmi szavazást. Jelenleg is ügyvivő minőségben vezeti a holland kormányt, részben a sorozatos aggályok nyomán nem sikerült a márciusi választások óta egyezségre jutni Hágában. Arra a felvetésre, hogy az újabb vitás ügy hatással lehet-e az augusztusban folytatódó koalíciós tárgyalások kimenetelére, Rutte végleg elveszítheti-e a bizalmat, Marco van den Boomgaard azt mondta: véleménye szerint nem, ugyanis az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy politikailag a mostaninál nehézkesebb helyzeteket is túlélt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »