A Hlas-SD megváltoztatná a választási rendszert

A Hlas-SD megváltoztatná a választási rendszert

Nyitókép:SITA

Erősítenék a régiók szerepét.

A Hlas-SD javaslatot jelent be a választási rendszer megváltoztatására. A második legerősebb koalíciós párt 2025-ben beterjeszti a választási rendszer megváltoztatására vonatkozó javaslatát.

Ezt Matúš Šutaj Eštok pártelnök, belügyminiszter jelentette ki a párt szombati liptószentmiklósi programkonferenciája után.

Indoklásra szerint céljuk megerősíteni a régiók szerepét. Szlovákiában jelenleg egyetlen választási körzet van érvényben. Minden párt tehát országos jelöltlistát állít és a választási eredmény százalékának, valamint a preferenciaszavazatoknak köszönhetően jutnak be a képviselők a 150 fős pozsonyi parlamentbe.

Hírdetés

Az ellenzéki KDH korábban már jelezte, hogy támogatni tudja a választási rendszer megváltoztatását, A KDH nyolc választókerületet javasol, a jelenlegi megyei határok szerint.

A Hlas-SD pontos javaslata egyelőre nem ismert. Az biztos, hogy az eddigi egy helyett több választókerület létrehozását javasolják. Elvileg ez a Magyar Szövetség érdekeinek is megfelelő.

A Hlas-SD célja a pártelnök szerint, hogy minden egyes régió hangja megjelenjen a parlamentben saját, közvetlen képviselőjén keresztül.

Ha Szlovákiában több mandátumos rendszert vezetnének be, akkor az egyes pártvezetők befolyása korlátozódna, illetve biztosítottá válna a regionális képviselet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »