A Hlas alakíthatna kormányt, de kivel?

A Hlas alakíthatna kormányt, de kivel?

Ha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor 19,3%-kal a Peter Pellegrini vezette Hlas nyerne, derül ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, melyet a JOJ kereskedelmi televízió számára készített. 

Pellegriniék számára ez 34 képviselői helyet jelentene. Második helyen a Hlas „anyapártja”, a Smer végezne, 15%-kal, mindez mandátumokra lefordítva 27 helyet ér. A Smer és a belőle kiváltak tehát együtt nem tudnának kormányozni, a legkevesebb 76 szavazathoz szükségük volna még valakire. Nézzük, miből válogathatnának.

Negyedik helyen, 10%-os eredménnyel a 2020-ban a választási törvény koalíciókra vonatkozó kitétele miatt épp hogy a 7%-os parlamenti küszöb alatt maradó Progresszív Szlovákia lenne. Egyedül csak 5 százalékot kell elérni, látjuk, ez duplán is megvan, az „új baloldalnak” 18 képviselője volna.

Igor Matovič külső és belső viszályok tépte pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nincs egyszerű helyzetben.

Hírdetés

A legutóbbi választási eredményével köszönőviszonyban sem levő eredménye 7,9%, ami nem jelent kormányalakító potenciált, 14 honatyára váltható. Ennyi képviselője lenne Boris Kollár pártjának, a Sme rodinának is, 7,6-os eredmény mellett.

Újra bejutnának a parlamentet 2016-tól csak kívülről néző kereszténydemokraták. A KDH-t az egyébként hűséges szavazótábora a belharcok miatt 2016-ban kicsit meg akarta büntetni, ez olyan jól sikerült, hogy a párt 4,94 százalékos eredményt ért el. Azóta újabb belharcok zajlottak a pártban, a régi KDH-sok végül elűzték a reformer Alojz Hlinát, a szavazók pedig visszataláltak a párthoz, látva, hogy a különböző pártok oldalhajtásaiként működő, magukat kereszténynek mondó frakciók nem képviselik hitelesen azokat az értékeket, amelyeket régen a KDH. A párt most 6,2%-kal jutna a parlamentbe, ez még nem a régi fény, de Milan Majerský pártjának most minden jó, ami 5% fölött van, ennyivel 11 képviselőjük lenne.

Danko kapitány viszont csak álmodozhat róla, hogy újra házelnök szék éri az ülepét, 4,2%-kal a törvényhozáson kívül maradna.

A furcsán mérő AKO a Szövetséget 2,7, a Magyar Fórumot 2,5%-ra méri. Ennek az is lehet az oka, hogy sok választó ez utóbbi együttesről gondolja, hogy az az egyesült magyar párt.

Kotlebáékat csak 2,3% választaná az ő szavazóik már Uhríkéknál vannak. A többi párt 1%-os, vagy annál alacsonyabb eredményt érne el e felmérés szerint.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »