A hit váljon kultúrává – Virgilio do Carmo da Silva bíboros a pápát fogadó kelet-timori egyházról

A hit váljon kultúrává – Virgilio do Carmo da Silva bíboros a pápát fogadó kelet-timori egyházról

Virgilio do Carmo da Silva bíboros, a dili főegyházmegye érseke a L’Osservatore Romano vatikáni napilap hasábjain szeptember 2-án megjelent jegyzetében nyilatkozott Ferenc pápa közelgő látogatásáról, egyházmegyéjének, országa egyházának helyzetéről. Az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük írásának magyar nyelvű fordítását.

Kelet-Timor katolikus hívei régóta várják Ferenc pápa látogatását. Öröm járja át ennek a kis országnak az utcáit, amely 1975-ig portugál gyarmat volt, majd 1999-ig az indonéz hadsereg által megszállt terület. 2002-ben végre szuverén országgá vált, ahol a lakosság többsége katolikus.

Amikor április 12-én bejelentették a pápa látogatását, az egész lakosság lelkesedéssel, örömmel fogadta a hírt, vágyott rá, hogy fogadja a Szentatyát. Ferenc pápa a második egyházfő, aki ellátogat az országba II. János Pál után, aki 1989. október 12-én látogatott el Kelet-Timorba, amikor az ország még Indonézia tartománya volt. Ferenc pápa tehát az első egyházfő, aki Kelet-Timorba mint új szuverén államba látogat, amely 2002. május 20-án állította vissza függetlenségét. A látogatás az ázsiai és csendes-óceáni pápai utazás része.

A látogatás jobb megszervezése érdekében a timori állam és a helyi egyház közös szervező csapatot hozott létre. A két intézmény kezdetektől fogva jó együttműködést alakított ki. Az infrastruktúra tekintetében semmit sem bíztak a véletlenre. A szeptember 10-re tervezett eucharisztikus ünnepre stratégiai fontosságú helyszínen, a dili Taci Tolu sétányon kerül sor, ahol timori hívek, valamint Indonéziából és Ausztráliából érkező zarándokok is jelen lesznek. Körülbelül 700 ezer ember részvételére számítanak.

Diliben való tartózkodása során a pápa a Centro de Convençőesban fiatalokkal is találkozik; valószínűleg több mint négyezren lesznek jelen. Ezen kívül a pápa a város Szeplőtelen Fogantatás székesegyházában találkozik papokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és katekétákkal, majd fogyatékkal élő gyermekeket látogat meg az Irmãs Alma iskolában.

A pápa látogatása fontos esemény a hit építése és a timori nép kulturális, vallási identitásának megerősítése szempontjából. A látogatás központi témája: „A hitetek legyen a kultúrátok.” A hit ugyanis a felszabadulásért folytatott küzdelmük egyik fontos pillére volt, amely lehetővé tette számukra, hogy a szenvedés hosszú időszaka alatt se veszítsék el a reményt. A liturgikus bizottság egy rövid imát tett közzé, amelyet a napi és vasárnapi szentmisék után mondanak el a plébániákon, a szerzetesközösségekben és a vallási oktatási intézményekben. Ennek az imának a szándékai Ferenc pápa útjáért és egészségéért szólnak.

Hírdetés

Ami a látogatás témájának kiválasztását illeti, a timori püspöki konferencia célja, hogy a keresztény hit még lelkesebben éljen és növekedjen a timori nép szívében. A püspökök számos programot dolgoztak ki, hogy tájékoztassák és képezzék a híveket Kelet-Timor három egyházmegyéjében: Dili, Baucau és Maliana területén. A képzés és a katekézis témája a pápa primátusához és Ferenc pápa személyéhez kapcsolódik. A cél az, hogy elmélyítsék a hívek ismereteit a pápa primátusáról és Ferenc pápa tanítóhivataláról, de egyben arra is ösztönzik őket, hogy összhangban éljék meg hitüket és a helyi kultúrát.

Az egyes egyházmegyékben zajló képzési tevékenységeken kívül a püspöki bizottság két tudományos szemináriumot és egy országos lelkigyakorlatot is szervezett a pápalátogatás témájának további elmélyítése céljából. Nemzetközi előadók vettek részt Indonéziából és a Fülöp-szigetekről, valamint timori előadók is megosztották gondolataikat. Az első tudományos szeminárium témája az ázsiai kultúra és a keresztény hit volt. Három előadó beszélt: a verbita Leo Kleden atya Indonéziából; Domingos Maia, a Kelet-timori Katolikus Egyetem oktatója; Isidorus Yoseph Djawa testvér, a Dili városában működő Dom Jaime Garcia Goulart Filozófiai és Teológiai Intézet oktatója, ferences misszionárius Kelet-Timorban. A második tudományos szeminárium címe Keresztény hit a multikulturális környezetben volt. Az előadók a következők voltak: Indonéziából Frans Magnis-Suseno jezsuita; a Fülöp-szigetekről Estella Padilla; Benjamin Cortereal, a Kelet-timori Nemzeti Egyetem oktatója. Végül augusztus 31-én országos lelkigyakorlatot tartottak, amelyen Antonius Eddy Kristiyanto ferences rendi szerzetes szónokolt.

A kelet-timori egyház azt várja ettől a látogatástól, hogy Ferenc pápa jelenléte békét és reményt hoz a keresztény hívek számára, és belsőleg átalakítja őket. A helyi egyház azt is reméli, hogy a pápa jelenlétével a katolikus hívek megértik, ünneplik hitüket és tanúságot tesznek róla mindennapi életükben. A keresztény hitnek egyszerűen kultúrává kell válnia az ország katolikus keresztényeinek szívében, ahogyan Ferenc pápa mondta a timori püspökökhöz intézett beszédében 2014. március 17-i vatikáni ad limina látogatásuk alkalmával. Ebből az alkalomból a pápa azért is imádkozott, hogy az egyház Kelet-Timorban evangelizálja a kultúrát és inkulturálja az evangéliumot a helyi környezetben, hogy a hit mindennapi életté váljon a timori katolikusok számára.

Forrás: L’Osservatore Romano

Fotó: Vatican News

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »