A hírszerzés igazgatója szerint Putyin adta ki a parancsot

A hírszerzés igazgatója szerint Putyin adta ki a parancsot

Oroszország több módon is igyekezett befolyásolni az amerikai elnökválasztást – jelentette ki az amerikai hírszerzési igazgató, aki szerint az oroszoknak fejlett programjaik vannak a kíbertámadások végrehajtására. Ez volt James Clapper utolsó nyilvános szereplése, az új amerikai elnök ugyanis beiktatását követően leváltja posztjáról. Helyébe Dan Coats volt indianai szenátort és egykori németországi nagykövetet nevezi ki.

Az oroszok több módon is beavatkoztak az amerikai elnökválasztási folyamatba – jelentette ki az amerikai hírszerzés igazgatója az orosz kíbertámadásokkal kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson. „Ez egy többszintű kampány volt, a hackertámadások csak egy részét alkották, a támadások magukban foglalták az álhírekkel végrehajtott klasszikus propaganda dezinformálást is” – fogalmazott James Clapper.

A hírszerzési igazgató szerint az erre vonatkozó parancsot a legmagasabb szinten adták ki Oroszországban.

„– Ön azt mondta, hogy ezt a legmagasabb kormányzati szinten hagyták jóvá Oroszországban. Általában szólva ez igaz?
– Igen, ahogy mondtam.

Hírdetés

– És ki volt a legmagasabb szinten?
– A legmagasabb szinten Putyin elnök” – hangzott Lindsey Graham republikánus szenátor és Clapper párbeszéde.

A hírszerzési vezető szerint a WikiLeaks kiszivárogtatásai kártékonyak az amerikai nemzetbiztonságra. Ezzel egyetértett a meghallgatást vezető John McCain republikánus szenátor is. „Assange úr, akinek a nevét az információk megbízató forrásaként emlegetik, valójában a legrosszabb egyén, mert veszélynek teszi ki a nemzetet szolgáló nőket és férfiakat, mert nyilvánosságra hozza a nevüket és azt is, hogy hol tartózkodtak” – emelte ki a republikánus szenátor.

A meghallgatáson hírszerzési vezető bejelentette, hogy Obama elnök kérésére a hírszerzés átfogó jelentést készített a választási kampányba történt orosz beavatkozásokról, amiről a jövő héten tájékoztatják a kongresszust. A jelentés rövidített változatát a közvélemény számára is elérhetővé teszik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »