A hírhedt Mohamed-karikatúrával tiltakozik a dán integrációs miniszter

A hírhedt Mohamed-karikatúrával tiltakozik a dán integrációs miniszter

Dánia integrációs minisztere, Inger Stojberg kedden feltöltött a Facebook-oldalára egy képernyőképet az iPadjéről, amelyen látszott, hogy a kütyü háttérképeként Kurt Westergaard dán karikaturista hírhedt, Mohamedről készült ábrázolását állította be.

A képen a muszlimok prófétája egy bombát visel a turbánján. Ez volt az a karikatúra, amely 2005. szeptember 30-án 11 másik karikatúra társaságában megjelent a Jyllands-Posten napilapban. Ezt követően Dánia 21. századi történetének legnagyobb nemzetközi krízisét élte át azzal, hogy világszerte tüntettek a muszlimok, sok helyütt dán zászlókat égettek és bojkottálták a dán termékeket az iszlám világban, komoly exportkiesést okozva. A karikaturistát azóta is rendőrök őrzik.

Stojberg azért posztolta a képet, hogy tiltakozzon, mert egy viborgi múzeum nem akarja kiállítani azt egy blaszfémiáról összeállított kiállításon.

– Ez a háttérképem, mert szeretem Dániát. Egyszerűen szeretem a szabadság eszménye miatt, amelyre ezt az országot építették generációkkal ezelőtt az elődeink

Hírdetés

– írta Stojberg a kép alá, dicsőítve a szólásszabadságot, hozzátéve, a múzeumnak joga volt így dönteni, de „nem volt szerencsés”. A politikusnak nem ez az első botránya integrációs miniszterként: korábban tortával ünnepelte bevándorlási reformjait, amelyek jelentősen megnehezítették a migránsok Dániába jutását.

http://mno.hu/

Stojbergnek köze volt ahhoz a törvényhez is, amely a nemzetközi sajtóban „ékszeres törvényként” híresült el, és amelynek eredeti verziója szerint a dán hatóságok a menedékkérők ékszereit elvehették volna, hogy fedezzék az ellátásukat. Augusztus végén hazánkban járt Anders Samuelsen dán külügyminiszter. – Működik ez a megoldás, jelentősen csökkent a menedékkérők száma Dániában – válaszolta akkor lapunk e törvény hatásfokával kapcsolatos kérdésére Samuelsen. Tény, a 2015-ös 21 ezer menedékkérelem után 2016-ban már csak hatezret regisztráltak a hatóságok, de ez a migránshullám általános csökkenésével is magyarázható.

http://mno.hu/

Az akkori sajtótájékoztató után Martin Kaae, a mohamedes karikatúrát egykor közlő Jyllands-Posten újságírója azonban elmondta, a miniszter valójában azért nem válaszolt érdemben a kérdésünkre, mert nem nagyon használják a törvényt. – A hosszadalmas vitát követően beleírták a törvénybe, hogy értékeket csak akkor vehetnek el menedékkérőktől a hatóságok, ha azokat az adott személy nem tartja felbecsülhetetlen értékűnek – jelentette ki a dán lap brüsszeli tudósítója, aki szerint amiatt hatékony az új törvény, hogy híre ment a nagyvilágban, így a potenciális menedékkérők is értesültek róla.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »